Smaczne i apetyczne roladki wołowe z nieco innym nadzieniem... W środku rolady znajdziemy: kolorową paprykę, śliwkę, por, kabanosa, zioła i przyprawy. Tę pyszność podajemy z ciemnymi kluskami, sosem w rzeczy samej ;) i pyszną surówką z kapusty pekińskiej, którą większość z nas lubi - smacznego :) Roladki idealne na obiad niedzielny, jak i świąteczny :)
Mięso wołowe opłukać, osuszyć i pokroić na około 1-1 ½ cm plastry (5 sztuk) i cienko rozbić.
Czerwoną, żółtą i zieloną paprykę rozkroić, oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w paski. Śliwki opłukać, wypestkować i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Kabanosy również pokroić w półplasterki. Do miski przełożyć kolorowe papryki, śliwki, por i kabanosy. Dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, ziół prowansalskich, soli ziołowej, pieprzu i całość razem wymieszać.
Na rozbite plastry mięsa nakładać łyżką paprykowo-śliwkowy farsz, zwinąć i spiąć szpilkami do rolad lub związać nitką. Na patelni roztopić smalec, przełożyć rolady i zrumienić z każdej strony. Następnie wlać bulion, dodać pozostały farsz i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 80 minut (do miękkości rolad).
Do około ½ szklanki wody wsypać mąkę krupczatkę, dokładnie rozmieszać i wlać do gotujących się rolad. Cały czas mieszając zagotować sos, chwilkę pogotować i zdjąć z ognia. Dodać kilka kropli przyprawy w płynie Maggi, przyprawić sos do smaku solą oraz pieprzem.
Podawać np. z ciemnymi kluskami i surówką z kapusty pekińskiej.
Podane składniki wystarczą na około 5 rolad (porcji).
Smacznego.