Przepisy Extra

Rolada wołowa z paprykowo-śliwkowym nadzieniem

Smaczne i apetyczne roladki wołowe z nieco innym nadzieniem... W środku rolady znajdziemy: kolorową paprykę, śliwkę, por, kabanosa, zioła i przyprawy. Tę pyszność podajemy z ciemnymi kluskami, sosem w rzeczy samej ;) i pyszną surówką z kapusty pekińskiej, którą większość z nas lubi - smacznego :) Roladki idealne na obiad niedzielny, jak i świąteczny :)

Składniki:

60 dag wołowiny
Paprykowo-śliwkowy farsz:
10 dag czerwonej papryki
10 dag żółtej papryki
10 dag zielonej papryki
10 dag śliwek (2 duże)
5 dag pora
5 dag kabanosów (2 sztuki)
ostra papryka w proszku
zioła prowansalskie
sól ziołowa
pieprz
Dodatkowo:
10 dag smalcu
½ litra bulionu
3 łyżki mąki krupczatki
przyprawa w płynie Maggi

Sposób wykonania:

Mięso wołowe opłukać, osuszyć i pokroić na około 1-1 ½ cm plastry (5 sztuk) i cienko rozbić.

Czerwoną, żółtą i zieloną paprykę rozkroić, oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w paski. Śliwki opłukać, wypestkować i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Kabanosy również pokroić w półplasterki. Do miski przełożyć kolorowe papryki, śliwki, por i kabanosy. Dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, ziół prowansalskich, soli ziołowej, pieprzu i całość razem wymieszać.

Na rozbite plastry mięsa nakładać łyżką paprykowo-śliwkowy farsz, zwinąć i spiąć szpilkami do rolad lub związać nitką. Na patelni roztopić smalec, przełożyć rolady i zrumienić z każdej strony. Następnie wlać bulion, dodać pozostały farsz i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 80 minut (do miękkości rolad).

Do około ½ szklanki wody wsypać mąkę krupczatkę, dokładnie rozmieszać i wlać do gotujących się rolad. Cały czas mieszając zagotować sos, chwilkę pogotować i zdjąć z ognia. Dodać kilka kropli przyprawy w płynie Maggi, przyprawić sos do smaku solą oraz pieprzem.

Podawać np. z ciemnymi kluskami i surówką z kapusty pekińskiej.

Podane składniki wystarczą na około 5 rolad (porcji).

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bogracz
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.