Karczek wieprzowy opłukać i osuszyć. Przełożyć do miski i polać olejem. Czosnek obrać, pokroić w małą kostkę lub zmiażdżyć i przełożyć na karczek. Dodać majeranek, szczyptę cząbru, ziół prowansalskich, mielonego kminku, słodkiej papryki w proszku, soli prowansalskiej, czosnkowego pieprzu oraz kilkanaście ziarenek kolendry i gorczycy. Następnie natrzeć przyprawami cały karczek, włożyć do rękawa foliowego, szczelnie zawiązać i włożyć do lodówki na 24 godziny.
Na drugi dzień zamarynowany karczek w rękawie przełożyć na formę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 minut w temperaturze 180 °C., następnie rękaw foliowy naciąć od góry, lekko otworzyć i piec dalej przez 30 minut.
Ostudzony karczek wyjąć z rękawa foliowego i pokroić w cienkie plastry. Podawać na kanapach, na obiad lub jako zimna płyta.
Smacznego.