Karczek wieprzowy opłukać i osuszyć. Do garnka wlać wodę, dodać sól i dokładnie rozmieszać. Następnie przełożyć karczek oraz przyprawy: listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, jałowca, czarnego pieprzu i kolendry. Przykryć pokrywką i włożyć do lodówki na 2 doby.
Po tym czasie karczek wyciągnąć z zalewy, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przełożyć do suchego naczynia żaroodpornego, polać olejem i posypać przyprawami: szczyptą majeranku, tymianku, słodkiej papryki w proszku i rozmarynu. Następnie natrzeć mięso przyprawami, naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Piec przez około 90 minut w temperaturze 170 °C.
Upieczony karczek kroić w plastry i podawać na ciepło do obiadu lub na zimno na kanapki oraz jako zimna płyta.
Tak przygotowany karczek jest bardzo smaczny, mięciutki i wbrew pozorom chudy.
Smacznego.