Przepisy Extra

Żeberka pieczone w rękawie z cebulą i pieczarkami

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych
15 dag czerwonej cebuli
15 dag pieczarek
3 łyżki oleju
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka jałowca
2 liście laurowe
2 goździki
pieprz czosnkowy
sól
ostra papryka w proszku
gałka muszkatołowa
oregano
cząber

Sposób wykonania:

Żeberka wieprzowe opłukać, osuszyć i podzielić na kawałki. Przełożyć do miski i polać olejem. Dodać ziarenka ziela angielskiego, jałowca, liście laurowe, goździki oraz szczyptę pieprzu czosnkowego, soli, ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, oregano i cząbru. Całość razem wymieszać.

Czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w plasterki. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i również pokroić w plasterki.

Do rękawa przełożyć żeberka z przyprawami, czerwoną cebulę i pieczarki. Razem wymieszać, zamknąć rękaw foliowy i włożyć na noc do lodówki. Na drugi dzień nakłuć rękaw wykałaczką, przełożyć do formy i następnie włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut w temperaturze 190 °C.

Podawać z młodymi ziemniakami i surówką np. z kapusty pekińskiej.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.