Żeberka wieprzowe opłukać, osuszyć i podzielić na kawałki. Przełożyć do miski i polać olejem. Dodać ziarenka ziela angielskiego, jałowca, liście laurowe, goździki oraz szczyptę pieprzu czosnkowego, soli, ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, oregano i cząbru. Całość razem wymieszać.
Czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w plasterki. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i również pokroić w plasterki.
Do rękawa przełożyć żeberka z przyprawami, czerwoną cebulę i pieczarki. Razem wymieszać, zamknąć rękaw foliowy i włożyć na noc do lodówki. Na drugi dzień nakłuć rękaw wykałaczką, przełożyć do formy i następnie włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut w temperaturze 190 °C.
Podawać z młodymi ziemniakami i surówką np. z kapusty pekińskiej.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.