Przepisy Extra

Wyjątkowy w smaku karczek

Składniki:

1 ½ kg karczku wieprzowego
6 ziarenek czarnego pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka jałowca
4 ziarenka kolendry
6 ząbków czosnku
2 łyżeczki soli (himalajskiej)
1 łyżeczka kminku (mielonego)
1 łyżeczka majeranku
kurkuma
pieprz cayenne
pieprz ziołowy
2 łyżki oleju
2 liście laurowe

Sposób wykonania:

Karczek wieprzowy opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego, jałowca i kolendry rozgnieść w moździerzu lub drewnianą pałką na desce. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Obsypać solą i rozgnieść widelcem, żeby pościł sok.

Do karczku dodać olej, zmiażdżone przyprawy, czosnek, mielony kminek, rozgnieciony w palcach majeranek, szczyptę kurkumy, pieprzu cayenne, pieprzu ziołowego i natrzeć z każdej strony. Następnie przełożyć do rękawa foliowego i dodać listki laurowe. Szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki na noc.

Na drugi dzień przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez około 2 godziny w temperaturze 175 st. Na około 30 minut przed końcem pieczenia, rękaw można przeciąć, aby karczek ładnie się zrumienił.

Formę z mięsem wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia (nie wyciągając z rękawa foliowego).

Ostudzony karczek kroić w cienkie plastry i podawać jako zimna płyta. Serwować na kanapkach zamiast sklepowej szynki - pycha jest mówię Wam!

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Kto ma dość sklepowych szynek i mięs do kanapek, to śmiało może wypróbować ten przepis na karczek. Przepis sprawdziłam osobiście wiele razy już, mięso jest soczyste, miękkie i wspaniale smakuje. Warto zrobić takie mieso w domu, a nie truć się tym co jest w sklepach i do tego wszystko smakuje na jedno kopytko..
Renia50 [2020-03-05 23:13:40]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.