Wędzony boczek opłukać i osuszyć. Polać olejem i obsypać przyprawami: ostrą i słodką papryką w proszku, majerankiem, solą i pieprzem. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie czosnkiem obłożyć boczek i odłożyć na około 2-3 godziny do lodówki.
Na rozgrzaną patelnię teflonową przełożyć boczek i zrumienić z każdej strony na małym ogniu. Zrumieniony kawałek boczku podlać około ½ szklanki wody. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu, jałowca, kolendry oraz goździki. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 20 minut, następnie obrócić boczek na drugą stronę i dalej dusić przez około 20 minut (można podlać jeszcze niewielką ilością wody, jeśli będzie taka potrzeba).
Gotowy boczek pokroić w plastry i podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami lub na zimno z pieczywem i musztardą.
Smacznego.