To super pomysł na przepyszny obiad dla całej rodzinki :) A także coś innego i dobrego dla miłośników makaronu!
Nie ma przy niej dużo pracy, a jest bardzo dobra - smakuje i dużym i małym ;) Wychodzi jej "strasznie dużo" - także śmiało możemy mieć obiad na dwa dni albo dla dużej rodzinki. Taką zapiekankę można też serwować na różnego rodzaju przyjęcia :) Czytaj więcej
Zapiekanka, bo o niej tutaj mowa przedstawia się warstwo, a mianowicie tak: makaron sprężynki, zrumienione mielone mięsko z cebulką, dynią, czosnkiem i przecierem pomidorowym, pyszny i delikatny beszamel - potem znowu taka sama porcja składników i na koniec starty żółty ser, a po zapiekaniu dla lepszego smaku i piękniejszego wyglądu - szczypiorek :)
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko (gotować połowę podanego czasu).
Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać szczyptę papryki wędzonej w proszku, mielonego kminku, gałki muszkatołowej, rozgniecionego w palcach majeranku, soli i pieprzu. Całość razem wymieszać, kłaść małymi porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem i lekko zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa, wymieszać i chwilkę smażyć, aby cebula się zeszkliła. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa z cebulą, wymieszać i chwilkę smażyć. Czosnek obrać z łusek i opłukać. Pokroić w kosteczkę i razem z przecierem pomidorowym dodać do mięsa z dynią. Wymieszać, chwilkę podsmażyć i zdjąć z ognia.
Do rondelka przełożyć masło i roztopić. Wsypać mąkę pszenną i chwilkę podsmażyć. Cały czas mieszając wlewać cienką strużką mleko i wodę. Gdy sos zgęstnieje dodać do niego szczyptę papryki wędzonej w proszku, rozgniecioną w palcach natkę zielonej pietruszki i selera, sól oraz pieprz do smaku.
Do żaroodpornego naczynia wyłożyć połowę makaronu, mięsa z dynią, beszamelu, i na koniec pozostały makaron, mięso z dynią i beszamel. Na wierzch zapiekani zetrzeć na tarce o dużych oczkach żółty ser. Naczynie przykryć pokrywką, włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 175 °C.
Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić. Gorącą zapiekankę posypać szczypiorkiem i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Smacznego.