Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Soczewicę opłukać. Wszystko razem przełożyć do dużego garnka i zalać gorącym rosołem. Dodać ziarenka ziela angielskiego i listki laurowe. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 30 minut. Następnie dodać czosnek (obrany i pokrojony w kostkę lub cały w łupinach).
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym smalcu. Dodać mąkę pszenną, razem dokładnie wymieszać i lekko zrumienić. Następnie dodać ½ szklanki zimnej wody. Razem dokładnie rozmieszać i wlać do zupy. Całość razem wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie Maggi. Posypać natką zielonej pietruszki.
Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Smacznego.