Ta babka to fajny i szybki pomysł na coś słodkiego do popołudniowej herbatki lub kawki. To nawet 2 w 1, bo kawa jest już w naszej babce ;) To coffee cake jest wyśmienite - warto się skusić. Babeczka idealna również do podania dla gości :)
Do rondelka wsypać kawę rozpuszczalną, zalać mlekiem, wymieszać i zagotować. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić.
Miękkie masło zmiksować z żółtkami na puszystą masę. Dodać cukier puder i dalej ucierać. Następnie dodać ostudzone mleko z kawą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i razem wymieszać. Na koniec dodać ubite na pianę białka i ponownie razem wymieszać.
Ciasto kawowe wyłożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić, a przed podaniem kawową babkę posypać cukrem pudrem.
Smacznego.