Ketchup z cukinii i marchewki to trafiony sposób na wykorzystanie tych dwóch warzyw!
Taki ketchup to fajna baza do przygotowania zapiekanek i pizzy :)
Domowy ketchup fajnie się prezentuje, super wygląda i jeszcze lepiej smakuje. I co ważne jest zdrowy, bo bez żadnych sztucznych i chemicznych dodatków!
Jest on bardzo łatwy do przygotowania. Jego wykonanie rozkłada się na dwa dni, tak na spokojnie, żebyśmy się nie przemęczyli ;) W jeden dzień krojenie i mycie słoików, a na drugi dzień gotowanie, miksowanie i pasteryzowanie... i pyszny ketchup już gotowy :) Czytaj więcej
Zachęcam do jego wykonania i życzę smacznego.
Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej mechanicznie). Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Razem z cukinią przełożyć do miski, posypać solą, wymieszać i włożyć do lodówki na noc. Na drugi dzień odcisnąć z soku i przełożyć do garnka.
Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka z cukinią i marchewką. Dodać liście laurowe i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy, olej, ocet, ostrą paprykę i curry. Razem wymieszać i gotować dalej na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Następnie dodać do warzyw wraz ze szczyptą lubczyku, rozgniecionego w palcach majeranku, natki zielonej pietruszki, bazylii, czarnego pieprzu oraz kilka kropli sosu sojowego. Całość razem wymieszać, wyjąć listki laurowe i zmiksować blenderem na gładką masę.
Gotowy ketchup przełożyć do wyparzonych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.
Z podanych składników wyjdzie około 8 słoiczków po 200 ml przepysznego ketchupu z cukinii i marchewki.
Smacznego.