Cebula + czerwona, żółta, zielona papryka + cukinia = wspaniałe, kolorowe i aromatyczne leczo. Jest ono bardzo łatwe i dosyć szybkie do zrobienia.
Warto poświęcić teraz trochę czasu na przygotowanie takiego pysznego leczo, aby zimą też delektować się tą potrawą!
Wychodzi go dużo, bo aż 6 prawie litrowych słoików, więc 6 obiadów zimą mamy z głowy ;)
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w dużą kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej kokosowy, przełożyć cebulę i zeszklić. Czerwoną, zieloną i żółtą paprykę rozkroić, oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Dodać do cebuli, wymieszać i razem smażyć.
Cukinię rozkroić, oczyścić z pestek, obrać ze skórki (jeśli jest twarda), opłukać i pokroić w dużą kostkę. Dodać do cebuli z papryką, wymieszać i jeszcze chwilkę razem podsmażyć. Następnie dodać sól kamienną, wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, aż cukinia zmięknie. Na koniec przyprawić do smaku czarnym pieprzem.
Całość razem wymieszać i gorące leczo przełożyć do wyparzonych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić, pasteryzować 15 minut i ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 6 słoików po 900 ml pysznego i kolorowego leczo.
Smacznego.