Któż z nas nie lubi ketchupu?? ;) Pewnie mało jest takich osób... bo większość go uwielbia, a dzieci za nim wprost przepadają!
Bo przecież z ketchupem weselsze są kanapki i tosty, smaczniejsze są frytki, zapiekanki, pizza, hot-dogi i kiełbaski ;) Ketchup, czyli sos pomidorowy na zimno lubi też towarzystwo placków, kotletów, zapiekanek makaronowych...
Ketchup do każdego dania wnosi "to coś" i dlatego zawsze powinien być pod ręką, czyli "mieszkać" w naszej lodówce :) Czytaj więcej
A który ketchup będzie najlepszy?? Oczywiście, że ten zrobiony w domu :) Bo będzie on tylko z naturalnych składników, bez żadnych ulepszaczy, barwników i konserwantów!
Nasz prezentowy przepis jest łatwy i szybki do wykonania, więc długo zastanawiać się nie trzeba... tylko zabrać się do "roboty" i już ;)
Zachęcam więc do domowej produkcji, na sam początek wystarczy nam kilka słoiczków, a jak ketchup zasmakuje to produkcję powtarzamy ;)
Powodzenia i smacznego :)
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Pomidory umyć, naciąć skórkę, sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić w dużą kostkę i dodać do cebuli razem z solą. Całość wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokropić w kostkę. Do pomidorowej masy przełożyć czosnek i zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać ocet, szczyptę bazylii, lubczyku, rozgniecionego w palcach majeranku, cukru trzcinowego oraz pieprzu. Całość ponownie razem wymieszać i gorący ketchup przełożyć do czystych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Następnie ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 3 słoiczki po 250 ml domowego ketchupu.
Smacznego.