Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w plasterki. Marchew obrać ze skórki, opłukać i również pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić, opłukać i pokroić w paski (cukinię, marchewkę i czerwoną paprykę można pokroić mechanicznie). Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Por opłukać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę.
Do bardzo dużej miski przełożyć cukinię, marchewkę, czerwoną paprykę, cebulę, por i czosnek. Dodać olej, ocet, cukier, sól, pieprz czarny i pieprz cayenne. Całość dokładnie razem wymieszać i odstawić na około 4 godziny. Przez ten czas sałatkę od czasu do czasu wymieszać.
Duże słoiki umyć, wyparzyć i osuszyć. Następnie przełożyć sałatkę i szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do zimnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml sałatki.
Smacznego.