Przepisy Extra

Klopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki w sosie pomidorowym

Składniki:

1/2 kg mielonego mięsa
1 cebula
1 jajko
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki tartej bułki
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 szklanka bulionu
4 łyżki przecieru pomidorowego (mała puszka)
sól
świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki

Sposób wykonania:

Cebulę obrać, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i cały czas mieszając smażyć, aż się zeszkli. Do zmielonego mięsa dodać zrumienioną cebulę, jajko, ok. 2 łyżki tartej bułki, pokrojoną pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wszystko wyrobić, a następnie z masy zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie.

W garnku zagotować bulion i przełożyć do niego usmażone kulki. Bulion powinien przykrywać wszystkie kulki - jeśli go zbyt mało - dolać wody. Następnie dodać przecier pomidorowy i gotować potrawę ok. 30 minut. Pod koniec gotowania sos należy przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.

Kuleczki najlepsze są z "ubitymi" ziemniaczkami albo z knedliczkami, ale można je też spożyć z kawałeczkiem świeżego chlebka.

Produkt można zamrozić - warto więc zrobić od razu więcej klopsików - zaoszczędzimy w przyszłości trochę czasu.

Smacznego.

Dodane przez kk w dniu
87 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Pycha
Olek [2017-12-27 18:48:30]
Dziękuję :)
Dorota [2014-04-23 15:32:59]
Cieszę się bardzo, że pulpeciki się udały i że smakowały. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-04-23 14:45:14]
Ooo to bardzo się cieszę i pozdrawiam Córeczkę :)
Dorota [2012-04-13 21:48:12]
Cieszę się, że klopsiki się udały i że smakowały. Pozdrawiam :)
Dorota [2012-02-28 16:07:52]
To super! Cieszę się, że klopsiki się udały i że smakowały. Pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-02 12:05:49]
Dziękuję i pozdrawiam :)
Dorota [2011-10-15 17:32:56]
Cieszę się, że klopsiki się udały i że smakowały. No niestety niektóre pyszności są kaloryczne, ale mówi się, że co nam smakuje to nam nie szkodzi. Pozdrawiam ;)
Dorota [2011-09-28 11:08:26]
Cieszę się, że smakowały. Ślicznie dziękuję za miły komentarz i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-05-26 15:53:34]
Pani Doroto REWELACJA!! Te klopsiki są po prostu WYBORNE:)
Milka [2011-05-26 15:43:18]
Nie cierpiałam klopsów do czasu aż nie znalazłam tego przepisu :)
maja [2010-08-15 13:52:17]
przepyszne! palce lizać :)
marysia [2010-07-13 17:07:54]
Cieszę się, że klopsiki wszystkim smakują. Pozdrawiam :)
Dorota [2010-06-04 16:07:00]
czy ktoś próbował je zapasteryzować w słoiku
karolina [2010-05-13 17:59:28]
Wczoraj zrobiłam !! Naprawdę pyszne. Nawet dzieciom smakowały tak ,że prosiły dokładkę. POLECAM!!
Aneta [2010-05-10 07:33:12]
ten przepis mozna okreslic jednym slowem REWELKA =))
MADZIA :)) [2010-05-01 14:34:01]
Bardzo smaczne, jednak jeśli chcecie , żeby klopsiki były miękkie i soczyste, należy po podsmażeniu umieścić je bw zimnej wodzie na 2 h-3 h.Polecam
doświadczona gosposia domowa [2010-02-05 11:11:40]
Moja córka patrząc jak przygotowuję te klopsiki stwierdziła: Mamo! Ja nie cierpię klopsików !!! - mówię spróbujesz jak nie posmakują zostawisz ... Zjadła 3, przy drugim - Mamo, ale pyszne ... Pozdrawiam i POLECAM !!!
Natalju [2010-01-30 15:41:07]
Przepisik bardzo fajnie napisany i wszystko rewelacyjnie wychodzi,mi i mojemu narzeczonemu bardzo smakowały klopsiki a sosik zaprawiłam jeszcze śmietaną.
Meliska [2010-01-06 14:31:06]
Bardzo smaczne
Danuta [2009-11-22 13:24:57]
Jak nie umiecie zrobić to jesteście kalekami, bo przepis jest banalny PS. Kolego, wychodzi ci zupa bo do takiej ilosci mięsa (kulek) używasz za duzego/szerokiego gara a to najlepiej robić w garnuszku jak wychodzi ci z 15 klopsów i wtedy zalewasz wodą zmieszaną z kostką rosołową bądź \"świeżym\" bulionem i dodajesz koncentrat pomidorowy i FINITO! Gotując się sos sam się zagęszcza, po co tam pchać mąkę...
El Polako [2009-10-20 23:44:11]
To jest Pyszne!!!Polecam wszystkim Smakoszom:)
Edyta [2009-10-09 13:55:58]
Rewelacja! Ugotowałam dla narzeczonego, są po prostu pyszne!
martitusd [2009-08-06 14:07:54]
Wczoraj zrobiłam klopsiki :) uwielbiam gotować ale klopsiki nigdy mi nie wychodziły. Aż do wczoraj :) choć zmodyfikowałam trochę przepis ponieważ zamiast obtoczyć w bułce tartej obtoczyłam w mące. Wyszły super :) moje dziecko się zajada jak ostatnio nie maiła apetytu do jedzenia :) Polecam każdemu ten przepis :) Sos wyszedł gęsty nawet nie musiałam go zagęszczać :)
Kasia [2009-07-23 17:40:01]
A ja się dopiero uczę gotować. Dorwałem ten przepis no i zrobiłem. Jedna z bardziej zaawansowanych potraw jakie robiłem, ale co ważne ŻYJĘ. No i faktycznie zjadłem ze smakiem
Lechu [2009-07-21 20:58:14]
dzisiaj robiłam pierwszy raz w życiu klopsy - wybrałam ten przepis - bardzo dobre :))
monika [2009-07-19 16:00:04]
Przepyszne! Oczywiscie przepis troche zmodyfikowany, zamiast puszki przecieru, zblendowalam i dodalam cala puszke pomidorow w sosie...
Ania [2009-06-17 17:45:46]
Ja obtoczyłam je w mące, później obgotowałam w bulionie i dopiero dusiłam - pychotka :)
Gosia [2009-01-03 11:59:33]
Dzisiaj zrobiłam je drugi raz i wyszły jeszcze lepsze niż ostatnio. Im mniejsze kulki tym smaczniejsze. Super!!! Właśnie drukuję przepis bratowej :)
Dzasta [2008-11-29 17:29:44]
Wczoraj miałam te klopsiki na obiad. Pychotka!!!
Minia [2008-11-29 05:33:24]
rzeczywiscie bardzo dobre :) a jak malo czasu zajmuje wykonanie! super :)
gos [2008-11-27 15:58:37]
klopsiki wyszły pyszne polecam
ania45 [2008-11-20 14:19:53]
Klopsiki są pyszne.Polecam.Dziunia
Dziunia [2008-11-05 08:04:40]
Zrobiłam dzisiaj klopsiki wyszły pyszne;)
VIKI [2008-10-25 12:50:56]
Po raz pierwsz robilam dzisiaj klopsiki, zamiast sosu wg przepisu podalam je z sosem pomidorowo-bazyliowym. Pyszne i szybkie w przygotowaniu. Dziekuje
Eva z Toronto [2008-10-03 22:26:28]
Do karoli: Klopsiki obtacza sie w mace, podsmaza i dopiero potem dusi, natomiast pulpeciki sa daniem dietetycznym i od razu po uformowaniu gotuje sie je na wodzie. W obu przypadkach, gdy miesko juz gotowe, na wywarze z duszenia lub gotowania robi sie sosik, w zaleznosci od dodanych skladnikow moze byc pomidorowy, koperkowy, pieczarkowy, paprykowy(ze swiezej papryki), chrzanowy, musztardowy... Do Wiercika: Prawdziwy bulion to rosol zageszczony zoltkiem jajka, wskazany w rekonwalescencji po chorobach, natomiast w potocznym znaczeniu bulion to zwykly rosol. A tak w ogole to pychota!!!
musia [2008-07-23 23:14:00]
Pycha
Marysia [2008-07-14 18:03:32]
Bardzo fajny i bardzo dobry przepis!!!! Troszkę mi sosik nie wyszedł ale klopsiki pychaaa :) P O L E C A M P R Z E P I S!!!!
Smerfetka [2008-07-09 22:13:19]
Sa pyszne. Ja dodalam jeszcze oregano i bazylie i tez wyszly super. No i oczywiscie zagesciłam sosik :)
Karolina [2008-06-17 16:48:36]
pychotka :)
magdusia [2008-04-04 10:44:05]
ha! wlasnie je zrobilam swojemu chlopakowi, niedlugo przychodzi z pracy, mam nadzieje, ze beda mu smakowały, Wygladaja rewelacyjnie, posypalam jeszcze na koniec koperkiem mmmmmmm pachnnie w calym domu.Dziekuje i pozdrawiam
mała mi [2008-04-03 16:10:46]
polecam szybkie, tanie, proste,pyszne danie
Krzych [2008-01-29 10:24:11]
Ziemniaczki pire mozna jeszcze odrobine wzbogacic. Oczywiscie maslo i mleko sa najpopularniejesze - ale z braku moze byc lyzka majonezu czy smietany. Ja wrzucam jeszcze posiekany koperek do ziemniaczkow po ubiciu i wtedy wszystko mieszam. Mozna tez z inna zieleniona - jak kto lubi.. polecam - pycha.
Vit [2007-12-08 13:47:00]
klopsiki najlepsze są z ziemniaczkami pire do ugotowanych ziemniaków dodaje masła i mleka i ubijam polecam pycha
oleczka [2007-10-19 14:08:29]
Dzisiaj je zrobilam dalam duzo koperku i natki pietruszki ,a zagescilam startym ziemniakiem wyszly pyszne polecam.
Marta [2007-09-19 12:03:55]
Tak, można zamrozić samo mięso, a później po rozmrożeniu dorobić sos. Smacznego ;)
Dorota [2007-09-16 21:58:16]
czy to rzeczywiście można zamrozić? Chyba zamraża się samo mięso, a potem, po rozmrożeniu można dorobić sos?
miska [2007-09-16 17:36:49]
Bulion chodzi tutaj o rosół, wywar z mięsa, kości, warzyw. Bulion należy zagotować i do niego przełożyć usmażone klopsiki. Bulion powinien zakrywać klopsiki, jeżeli będzie go za mało - należy dodać wody. Następnie dodać przecier pomidorowy i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Robiłam te klopsiki już kilka razy i za każdym razem wyszły. Proszę spróbować jeszcze raz. Będę trzymać kciuki. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2007-09-05 22:23:12]
Co to Waszym zdaniem jest BULION??? W niektórych rejonach Polski bulion = magi do zupy i wierzcie mi, że przy zastosowaniu tej interpretacji KLOPSIKI SIE NIE UDAJĄ!!! MI NIE WYSZŁY !!!!
Wiercik [2007-09-05 16:11:24]
po prostu sa pyszne
misia [2007-08-02 17:50:37]
Klopsiki należy obsmażać na średnim ogniu, i co jakiś czas je obracać. Należy smażyć tak długo, aż z każdej strony będą obsmażone -zazwyczaj zajmuje to tak około 15 minut. Zrumienione klopsiki potem dusi się w sosie około 30 minut, więc nie mają prawa być surowe.
Dorota [2007-07-24 18:18:36]
proste,szybkie i pyszne. rewelacja. nie lubię w prawdzie mielonego mięsa ale te klopsiki są pyszne
pata [2007-07-02 15:34:51]
pytanie!!! jak dlugo nalezy obsmazyc klopsiki? nie wyszly mi zupelnie , bo byly obsmazone po 2 stronach natomiast caly srodkowy obwod - surowy.. :( jak to robicie?
Joanna [2007-07-01 23:37:28]
pyszne ............................
becia [2007-05-23 10:25:31]
bardzo pyszne robilam wczoraj i zostalo nawet na dziś na obiad .Rewelacja polecam
anka [2007-05-22 20:56:41]
dobrze do mięska dodać 2 ząbki czosnku przeciśnietego przez praske,jest bardziej aromatyczne.palce lizać
moina [2007-03-15 14:01:50]
szybkie i pyszne, polecam
jaga [2007-02-26 13:56:35]
rewelka
aguskak [2007-02-12 16:17:23]
nie lubie gotować,ale to jedyna potrawa jaka mi wychodzi,i wdodatku jest pyszna.
Doda [2007-02-10 16:32:36]
Nigdy nie miała przepisu na sos pomidorowy. Właśnie robiłam te klopsiki i są poprostu pyszne.Tylko moczyłam w mące a po podsmażeniu zalałam bulionem. Dodałam 3/4 słoiczka przecieru i zagęstniłam mąką. Wyszedł ekstra sosik. Poprostu pyszne
Lakat [2007-01-28 14:26:37]
dziękuje za przepis o to mi właśnie chodziło moje dziecko nareszcie zjadło coś z mięsem na obiad
magda [2007-01-26 20:09:53]
Bardzo dobre:) Nawet jak dla początkujących proste w wykonaniu:)
początkująca kucharka:) [2006-11-05 20:45:36]
Właśnie stworzyłam te klopsiki. Sa po prostu przepyszne.Powiem szczerze ze zawsze kiedy robie jakies danie to zawsze korzystam z przepisow zamiweszczonych na tej stronie internetowej. a klopsiki robilam dzisiaj pierwszy raz w zyciu i musze powiedziec za są rewelacyjne.POLECAM!!!
OLIVK_A [2006-10-23 15:09:32]
naprawde pycha,ja obtaczalam klopsiki nie w bulce tylko w mace i to wszystko zalalam bulionem-z tego powstal sosik.przy podawaniu na talerz obok klopsikow mozna dac lyzke dzemu z borowek by troszke go dodawac do jedzonych klopsikow-naprawde pycha!!!
KarinaS [2006-10-03 17:39:07]
Bardzo mi smakowały z ziemniaczkami , ale jeszcze bardziej z chlebkiem na kolacje. PYCHA.
Agata [2006-05-04 19:43:20]
klopsiki robię podobnie tylko do sosu dodaje startego ziemniaka, żeby zagęścić. Bardzo dobre są z makaromem albo ryżem.
senmii [2006-03-18 15:06:48]
lepiej smakują,gdy klopsiki w sosie jeszcze się zapiecze i posypie się utartym serem
rumun111 [2006-02-11 10:14:54]
Koniecznie dodać mąkę do sosu!!!
ew [2006-01-24 08:51:06]
...i koncentrat oczywiście
ela [2005-12-29 09:39:30]
Ja do klopsów dodaję koperek i wrzucam do wrzątku ,do wody w której gotują się klopsy także dodaję koper (sporo).Nie daję bulionu, chyba że mięso jest bardzo chude,ale daję śmietanę
ela [2005-12-29 07:46:49]
Pycha nie myslalam,ze polubie klopsy
pyska [2005-12-02 12:50:37]
niesamowite. pooolecam
Gosiek [2005-10-13 13:21:23]
doradzcie mi jakie mieso by bylo najlepsze do klopsikow
ania [2005-09-21 09:35:45]
niech mnie ktoś oświeci i napisze jaka jest różnica między klopsikami a pulpetami??tylko nazwy??
karola [2005-08-19 11:13:01]
takiee dobre!!!! Wszystko zjedliśmy, a miało być na dwa dni
kot [2005-08-02 21:17:41]
Fantastyczny przepis. Zrobiłam mężusiowi na obiadzik. Wcinał aż mu się uszy trzęsły:) Pozdrawiam
aga27 [2005-08-01 14:44:23]
Smaczne,owszem lecz ja zamiast pietruszki dodałem lubczyku i sos zagęściłem mąką POLECAM
Damian [2005-07-23 15:02:07]
a jak ma powstac sos z tego bulionu?
ana [2005-06-27 13:46:51]
Nigdy nie lubiłam klopsików ale te były naprawde smakowite. Plecam wszystkim kTórzy nie lubia klopików niech sprubuja!!!!
Majenka [2005-06-25 15:11:46]
Dobry , stary przepis !!!!!!!
klopsik [2005-04-16 13:16:15]
Danie OK, należy tylko uważać z papryką ostrą.
ZM [2004-12-10 07:23:02]
naprawde dobra zecz ostatni zrobila mi to mija mama i bylo nawet nawe polecam
krzychu [2004-11-28 00:16:56]
bardzo bardzo dobre danie. Naprawde polecam !
pszczolka [2004-10-20 14:23:58]
jak z tego ma powstac sos raczej zupa pomidorowa z klopsikami
robert [2004-10-12 19:09:37]
zastanawiam się po co te klopsiki są obsmazane przecież są bardziej kaloryczne i niesmaczne.Może wystarczy je obgotować w tym sosie?
aba [2004-06-30 19:07:11]
Raczej za klopsikami nie przepadam, ale te w sosie pomidorowym są naprawdę smaczne i w dodatku szybkie w przygotowaniu. Polecam!!
ania [2004-05-13 14:48:06]
Jadłam takie danie, ale jeszcze dodatkowo były w tym sosie obduszone pieczarki i cebula. Pychotka.
Sylwia [2004-03-04 11:40:35]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.