Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
Do miski przełożyć mielone mięso, cebulę, marchew, czosnek, surowe jajko i kaszę mannę. Dodać szczyptę pomidorów w proszku, ostrej papryki w proszku, ziół prowansalskich, mielonego kminku, pieprzu kolorowego i soli morskiej. Wszystko razem wymieszać i odstawić na około 10 minut.
Do garnka wlać około 1 litr wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka jałowca i całość zagotować. Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać prosto do gotującej się wody. Gotować razem pod przykryciem przez około 15 minut, od momentu zagotowania się. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy i razem dokładnie rozmieszać. Do 1/3 szklanki wody wsypać mąką ziemniaczaną, dokładnie rozmieszać i wlać do garnka z pulpecikami. Całość razem zagotować, chwilkę pogotować i zdjąć z ognia. Dodać śmietanę, dokładnie razem wymieszać. Na koniec dodać szczyptę majeranku, koperku i kilka kropli sosu sojowego. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Z podanych składników wyjdzie około 23 pulpeciki. Podane składniki wystarczą na około 7 porcji. Pulpeciki można podawać z makaronem lub ziemniaczkami.
Smacznego.