Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Smalec roztopić, przełożyć do niego cebulę i zeszklić. Z mielonego mięsa zrobić małe kuleczki, przełożyć do cebuli i razem smażyć. Kiełbasę pokroić w kostkę, przełożyć do cebuli, dodać szczyptę soli, pieprzu i dalej smażyć.
Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidory razem z paprykę przełożyć do cebuli z mięsem i kiełbasą. Dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku oraz przyprawy do gyrosa. Całość razem wymieszać i dalej smażyć.
Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do cebuli z podsmażonymi dodatkami. Dodać liście laurowe i przecier pomidorowy. Razem dokładnie wymieszać i dusić przez około 50 minut na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aby leczo się nie przypaliło.
Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Dodać do leczo pod koniec smażenia. Natkę zielonej pietruszki opłukać, drobno pokroić i dodać do leczo. Zdjąć z ognia, dodać szczyptę bazylii i przyprawić do smaku przyprawą w płynie Maggi.
Podawać na gorąco np. razem z chrupiącymi bułeczkami.
Podane składniki wystarcza na około 6-7 porcji.
Smacznego.