"Mam mielone mięso i zastanawiam się co by tu z niego zrobić? Znowu te nudne kotlety mielone, czy tym razem coś innego?" Też tak macie?? ;)
Marchewkę i pietruszkę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać z łusek, razem z porem opłukać i pokroić w małą kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.
Do miski przełożyć mielone mięso, odciśniętą bułkę, marchewkę, pietruszkę, por i czosnek. Dodać surowe jajko, kaszę mannę, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, mielonego kminku, rozgniecionego w palcach majeranu, soli i pieprzu ziołowego. Całość razem dokładnie wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Do garnka wlać wodę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i zagotować. Do gotującej się wody wkładać przygotowane kulki mięsne i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w 4 łyżkach wody, wlać do gotujących się pulpecików i razem zagotować, cały czas mieszając. Chwilkę jeszcze pogotować i zdjąć z ognia. Śmietanę zahartować gorącym sosem, całość wlać do pulpecików i dokładnie wymieszać. Dodać kilka kropli sosu sojowego, szczyptę rozgniecionej w palcach zielonej pietruszki oraz majeranku. Na koniec całość dokładnie razem wymieszać.
Podawać na gorąco z ryżem, dowolną kaszą, makaronem lub ziemniaczkami i oczywiście jakimś smacznym dodatkiem np. sałatką ogórkową z własnych zapraw.
Z podanych składników wyjdzie dokładnie 35 sztuk miękkich i przepysznych pulpecików.
Smacznego.