Chude pulpeciki, bo z chudej szynki wieprzowej. Warto kupić sobie taki chudy kawałek mięsa i zmielić samemu w domu (ewentualnie w sklepie, jeśli jest taka możliwość).
Do tego dokładamy bułkę, cebulkę, czosnek i przyprawy. Później z masy formujemy ładne kuleczki, a potem gotujemy i robimy pyszny, domowy, pomidorowy sos - uwielbiany chyba przez większość z nas :)
Z tych proporcji wyjdzie duży garnek z pulpecikami w sosie, czyli obiad może być na dwa dni. Pulpeciki z szynki można serwować z ziemniakami, ryżem lub dowolną kaszą. Do tego podaje się różne dodatki, np. buraczki, kiszone ogórki, sałatkę z kapusty ze słoika. Czytaj więcej
I obiad wychodzi pycha! Od czasu do czasu warto sobie przypomnieć o takich pulpecikach, a zwłaszcza wtedy, kiedy nie mamy pomysłu na obiad ;)
Smacznego.
Wieprzowinę pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z bułką odciśniętą z mleka. Dodać cebulę pokrojoną w małą kostkę, czosnek (pokrojony w kosteczkę, posypany solą i rozgnieciony widelcem), surowe jajko, szczyptę oregano, mielonego kminku, słodkiej papryki w proszku i pieprzu. Całość razem wymieszać.
Z masy mięsnej formować kule wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać do wrzącej wody (około 1 litra), dodać listek laurowy i gotować na średnim ogniu przez około 15 minut.
Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić na oleju. Przełożyć do gotujących się pulpecików i gotować jeszcze razem przez około 10 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać i zagotować. Mąkę pszenną wymieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do sosu, i ciągle mieszając zagotować. Pogotować razem 1 minutkę i zdjąć z ognia.
Na koniec dodać szczyptę oregano, bazylii i rozgniecionego w palcach majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można do sosu dodać też duży keks śmietany i delikatnie razem wymieszać.
Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami i dowolną surówką.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.