Zrobić zaczyn: do ciepłego 500 ml mleka dodać 2 szklanki mąki pszennej, rozkruszone drożdże i cukier. Wyrobić zaczyn i zostawić w ciepłym miejscu, gdy podrośnie dodać resztę mąki pszennej, resztę mleka, oliwę z oliwek, jajka i sól. Dobrze wyrobić ciasto, tak żeby nie kleiło się do rąk. Ciasto zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinno zwiększyć swoją objętość 2 razy).
Następnie wyjmować ciasto porcjami na stolnicę, podsypując mąką rozwałkować i pociąć na paski (o szerokości 5-6 cm). Na paski ciasta nakładać farsz, zwinąć i sklejać palcami. Sklejonym brzegiem dać pod spód. Na wierzchu pasztecików zrobić kratkę tępą stroną noża i pokroić je na kawałki 6 cm. Paszteciki wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i zostawić do wyrośnięcia. Wierzch pasztecików posmarować rozmąconym jajkiem za pomocą pędzelka. Następnie blaszkę z pasztecikami włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temperaturze 170-180 °C.
Suszone grzyby umyć, zalać wodą i zostawić na 24 godziny. Następnie zagotować je w tej wodzie, dodać kostkę rosołową i sól. Gotować grzyby do miękkości, odcedzić i ostudzić. Wodę z grzybów można wykorzystać np. do czerwonego barszczu, innych zup oraz sosów. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu i ostudzić. Grzyby i cebulę zmielić razem w maszynce. Do zmielonej masy dodać jajka, kaszę mannę, pieprz, Vegetę i majeranek. Dokładnie wymieszać i gotowy farsz wykładać na surowe paski ciasta.
Do pasztecików z grzybami podawać czerwony barszcz do picia. Z podanych składników wyjdzie około 100 sztuk pasztecików.
Smacznego.