Przepisy Extra

Surówka z białej rzodkwi, papryki i ogórka

Ta surówka to bomba witaminowa! Do tego jest szybka, łatwa do przygotowania i przepyszna. W jednej misce znajdziemy białą rzodkiew, czerwoną paprykę, zielonego ogórka, por, jabłuszko oraz przyprawy. Suróweczka ta wzbogaci nasz organizm w cenne witaminy, a nasze drugie danie w bogate doznania smakowe :)

Składniki:

50 dag białej rzodkwi (waga po obraniu)
20 dag czerwonej papryki
20 dag zielonego ogórka (waga po obraniu)
10 dag pora
10 dag jabłka (waga po obraniu)
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oleju
pieprz cayenne
zioła prowansalskie
majeranek
sól kolorowa
pieprzem

Sposób wykonania:

Białą rzodkiew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, zostawić na 20 minut, a następnie odcisnąć z soku. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w paski. Zielony ogórek obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Por oraz obrane ze skórki i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłko pokroić w kostkę.

Do miski przełożyć białą rzodkiew, czerwoną paprykę, zielony ogórek, por i jabłko. Dodać sok z cytryny, olej, szczyptę pieprzu cayenne, ziół prowansalskich i majeranku. Przyprawić do smaku solą kolorową i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.

Podawać jako dodatek do drugiego dania. Wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniakami, kurczakiem lub kotletem.

Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.