Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie (gotować przez około 7-8 minut), ostudzić, obrać ze skorupek i opłukać.
Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe, ziarenka czarnego pieprzu, ziarenka jałowca, szczyptę soli i zagotować. Marchewkę obrać ze skórki, pokroić w słupki i wrzucić do wrzącej wody. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Marchewkę wyciągnąć z wody, ostudzić i pokroić w kostkę.
Natomiast wywar przecedzić, dodać do niego szczyptę koperku, rozgniecionego w palcach lubczyku i jeszcze raz zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę, dokładnie rozmieszać i odstawić do ostudzenia. Zimną galaretę przyprawić do smaku jeszcze solą i pieprzem czarnym.
Zielony groszek osączyć na sitku z zalewy. Szynkę konserwową pokroić w kostkę.
6 jednakowych kubeczków lub szklanek opłukać zimną wodą. Na spód każdego kubka włożyć po klika sztuk marchewki, zielonego groszku i szynki, następnie zalać lekko tężejącą galaretą, położyć jajko, a na nim rozłożyć pozostałe marchewki, zielony groszek i kostki szynki. Całość zalać pozostałą galaretą. Listek zielonej sałaty opłukać, osuszyć, porwać na kawałki i włożyć do kubeczków. Tak przygotowane kubki z jajkiem w galarecie włożyć na noc do lodówki.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego jajka!