Zimne nóżki - to hasło dla niektórych brzmi ciekawie, a dla niektórych smacznie :) To smaczne mięso w pysznej i dobrze przyprawionej galarecie podawane na zimno... brrr ;)
Galaretka fajnie się sprawdza jako zimna płyta na małych jak i dużych przyjęciach. Na Sylwestra, Andrzejki i Święta jest idealna :)
A ta przygotowana według mojego przepisu jest prosta do zrobienia i dosyć szybka - jak na galaretę przystało ;) Czytaj więcej
Warto wiedzieć, że ta galareta jest wykonana z samych wieprzowych nóżek, bez dodatku żelatyny. I warto wiedzieć, że taka galareta ma zbawienny wpływ na stawy i kości, poprawia też wygląd skóry, likwiduje zmarszczki.... czyli to coś fajnego dla pań :)
Gdy stężeje przed podaniem skrapiamy ją octem i podajemy razem z chlebem - jest przepyszna. Warto się skusić na taką przekąskę!
Smacznego :)
Umytą golonkę i nogi wieprzowe włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą (około 5 litrów). Dodać obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę, czosnek w łupinie, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, kolorowego pieprzu i jałowca. Gotować na małym ogniu przez około 3-4 godziny (jak rosół).
Następnie golonkę i nogi wyjąć z garnka i ostudzić. Oddzielić od skóry, kości, tłuszczu i pokroić. Wyciągnąć również marchewkę i pietruszkę, ostudzić i pokroić w kostkę. Wywar przecedzić, przyprawić do smaku solą, pieprzem, a na koniec przełożyć do niego mięso i warzywa.
Średniej wielkości miseczki (3-4 sztuki) wypłukać zimną wodą i przełożyć wywar z mięsem i warzywami. Ostudzić, a następnie włożyć do lodówki do stężenia.
Stężałą galaretę wyjąć delikatnie z miski (przy pomocy noża), położyć na talerzyk i przekroić na około 8 części. Podawać skropioną octem.
Smacznego.