Mamy mielone mięso i pieczarki, hmmm.... co by tu zrobić teraz na obiad? Myśli co druga z nas ;)
A ja mam pomysł... niby prosta i szybka rzecz, a jaka pyszna :)
Kotlety mielone z dodatkiem razowego pieczywa ze słonecznikiem, lnem i pestkami dyni, do tego surowe jajko i zdrowe, aromatyczne przyprawy: kurkuma, kminek, zioła prowansalskie, majeranek, ciutkę soli i ziołowego pieprzu. Z masy kształtujemy apetyczne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na piękny, złoty kolor z dwóch stron. Z tej proporcji wyjdzie nam sporo zgrabnych kotlecików, bo aż 22 sztuki :) Czytaj więcej
Kotleciki już mamy, to teraz zabieramy się za sos: na masełku rumienimy cebulkę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek, zalewamy wodą, zagęszczamy mąką... I na koniec dodajemy słodką śmietankę, sól, pieprz do smaku oraz świeży tymianek - o charakterystycznym, orzeźwiającym aromacie.
I tym sposobem pyszny obiad mamy gotowy. Smacznego! :)
Chleb razowy (może być z ziarnami) namoczyć w wodzie na kilka minut, a następnie odcisnąć. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany olej, zeszklić i ostudzić. Do miski przełożyć mielone mięso, chleb razowy i ostudzoną cebulę. Dodać surowe jajko, szczyptę kurkumy, mielonego kminku, ziół prowansalskich, majeranku, soli i ziołowego pieprzu. Całość razem wymieszać. Z masy formować kulki mięsne, obtoczyć w bułce tartej i lekko spłaszczyć formują małe, apetyczne kotlecik. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do cebuli, dodać szczyptę soli, kolorowego pieprzu i razem smażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Dodać do pieczarek i smażyć razem jeszcze 1 minutkę. Następnie wlać wodę, wymieszać, zagotować i pogotować na małym ogniu przez około 1 minutkę. Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w około 1/3 szklanki zimnej wody, wlać do pieczarek, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać słodką śmietankę, pokrojony świeży tymianek i ewentualnie przyprawić do smaku jeszcze solą i pieprzem.
Usmażone kotleciki rozłożyć na talerzach i polać gorącym pieczarkowym sosem. Podawać np. z ziemniaczkami i sałatką z kapusty lub ogórków ze słoika (najlepiej własnej produkcji).
Z podanych składników wyjdzie 22 smacznych i zdrowych, razowych kotlecików.
Smacznego.