Przepisy Extra

Kotlety makaronowe

Składniki:

Farsz:
25 dag makaronu "nitki"
1 cebula
25 dag szynki
1-2 jajka
sól
pieprz
Sos pomidorowy:
8 dag masła
2 łyżki mąki
2 łyżki Vegety
½ łyżeczki papryki ostrej w proszku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pieprz
sól

Sposób wykonania:

Makaron połamać (wsypać do garnka i połamać np. rękami). Następnie ugotować go w osolonej wodzie, ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Szynkę zmielić w maszynce i dodać do cebuli, i razem smażyć, ostudzić.

Do dużej miski przełożyć ostudzony makaron, cebulę z szynką i dodać jajko. Wszystko razem wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na gorącym oleju.

Masło roztopić dodać mąkę i przesmażyć ją. Następnie wlać ½ litra wody, dodać Vegetę, paprykę ostrą i koncentrat pomidorowy. Wszystko wymieszać i zagotować. Chwilę pogotować. Następnie przyprawić do smaku pieprzem i solą.

Ciepłe kotlety polać sosem i podawać z dowolną surówką.

Ze składników wyjdzie około 20 kotletów.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
59 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Można oczywiście, będzie też szybciej. Proszę pytać, chętnie odpowiem. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2011-11-08 09:20:12]
To szkoda... Ważne jest tutaj, żeby ten makaron przed ugotowaniem połamać, i potem żeby go nie rozgotować. Można też dodać więcej jajek. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-10-05 15:25:42]
bardzo smaczne te kotleciki. super danie
justyna [2010-06-24 17:42:38]
UWAGA!! Wszystko pyszne, ALE DUŻO DUŻO MNIEJ VEGETY!! Bo sos do wyrzucenia...
Kasia [2010-01-26 14:54:07]
Bardzo się cieszę, że kotlety Wam smakują. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-01-04 15:58:15]
KOTLETY REWELACJA, WSZYSTKIM SMAKOWAŁY OCZYWIŚCIE DAŁAM DUŻO MNIEJ WEGETY, POLECAM
Agusia21 [2010-01-04 15:34:18]
Super danie ,dziś robię po raz drugi.rodzinka się zajadała.Smaczne i nie drogie.dla nas rewelacja!!!
Kasia [2009-12-05 12:29:48]
kotleciki super. Naprwdę podoba mi się to danie. Smaczne i nie drogie.
Ewelcia [2009-02-26 08:54:41]
Bardzo się cieszę, że kotlety smakowały. Pozdrawiam ;)
Dorota [2008-12-21 23:04:33]
Zrobiłam pyszne kotleciki na obiadek wszystkim bardzoooo smakowało ,proszę o więcej takichhhh przepisów.BDB.Dziękuje za dobry przepis!!!
Netlik-ANETA [2008-10-24 11:50:12]
przepyszne kotleciki, moja cała rodzinka się zajadała :)
justhy [2008-10-19 18:51:03]
może każdy kotlecik obtoczyć w jaku i potem w bułce tartej
madzia [2008-09-24 17:14:27]
należy przed formowaniem namoczyć ręce w wodzie i kotlety nie rozlecą się, a gdy przesmażam cebulę z szynką to od razu mieszam z makaronem i takie cieple lepiej się łączy gdyż ma tą kleistość, dzieci je uwielbiają
kasia [2008-04-07 19:08:47]
bardzo dobre mnam mniam ja to zrobiłam z ryzem wysmienite polecam i wogole nie rozwala sie podczas smazenia
Ewa [2008-02-07 13:43:40]
Oczywiście, można zrobić te kotlety z makaronem ryżowym. Ja nie robiłam tych kotletów z makaronem spaghetti tylko z makaronem typu nitki, takim z jakim podaje się rosół. Powodzenia ;)
Dorota [2007-08-22 19:06:31]
Dorota, czy mozna uzyc makaronu ryzowego zamiast nitek? Ten makaron jest jeszcze cienszy niz spagettini.
Baska z Kanady [2007-08-22 18:51:43]
25 dag makaronu to zazwyczaj jest taka mała paczka (porcja do rosołu). Są też większe po 50 dag - wtedy należy dodać połowę opakowania. 25 dag szynki - to o taki kawałek można poprosić w sklepie. 8 dag masła - 1 kostka masła to 20 dag, więc to będzie około 1/2 kostki masła. Najprościej jest też korzystać z wagi, wtedy będziemy wiedzieć co i ile waży. Na głównej stronie po lewej znajduje się Przelicznik Wag, można również z niego skorzystać. Powodzenia ;)
Dorota [2007-07-24 16:04:45]
:-((((((((((((((a mnie sie rozpadły podczas smazenia:-((((
Grazyna,Rybnik [2007-07-21 00:36:43]
jezeli coś wam sienie chce skleic tak jak w tym przypadku te kotlety z makaronu to po prostu dodajcie starty żółty ser i powinno być spoko
sabcia [2007-07-11 22:44:13]
bardzo ciekawe ale czy mogła byś to napisac troche ogólniej bo ja nie wiem ile to 8g lub 25dkg . napisz przybliżenu ile czego trzeba dać na łyżki albo nie wiem. prosze.:(
ktoś [2007-07-08 16:12:21]
ehh....rozkleily sie i sos za slony. No coz nastepnym razem bede wiedziec;) (i zaczne czytac komentarze;)) pozdrawiam
Magda [2007-07-06 17:46:46]
Malwina po dodaniu grzybow nie dziw sie ze nie chcialy sie kleic :) mi wyszly pyszne ksztaltne kotleciki chociaz moja rada to MOCNO przyprawic bo moga wyjsc mdle ale dla nas OK
Maya [2007-06-16 19:29:33]
Ja zamiast szynki dodałam kurek. W smaku wyszło dobre, ale kotletami tego nazwać się nie dało ;-) (nie skleiły się, może za mało jajka)
Malwina [2007-06-08 18:39:01]
zrobilam te kotleciki.Nawet dobre wyszły,tylko troche dużo z nimi roboty żeby się skleiły:(ale co niektórzy mają racje:dwie łyżki wegetty to stanowczo za dużo.Sos byl tak slony ze musialam go niestety rozrzedzac zeby dalo sie go zjesc.Ale tak ogolnie danie dobre,jakas odmiana od tak zw,tradycyjnych dań...
Elcia [2007-05-27 22:39:47]
witam wlasnie zrobilam kotlety, ale oczywiscie bez szynki poniewaz jestem wegetarianka ale wyszly pyszne, polecam wszystkim
aleksa [2007-05-03 12:48:04]
polecam do sosu dodac bazylię.
miś [2007-05-01 18:18:58]
Zrobilem sam te ktlety chociaz nie gotuje czesto. Byly bardzo pyszne i delkiatne. Polecam naprawde
Pawel [2007-04-29 15:38:39]
Proponuję podawać te kotlety z pyszną sałatką z marchewki (przepis dostępny jest na stronie głównej). Pozdrawiam :)
Dorota [2007-04-10 15:27:23]
Bardzo smaczne kotleciki. Ja dodałam 2 jajka i nie musiałam dodawać tartej bułki, bo pięknie wszystko się skleiło.
Wioleta [2007-04-04 20:54:59]
pyszne były te kotleciki.. naprawde ale mam pytanie, czy masz może jakiś przepis na sałatke do obiadu jakąś dobrą???
Ania [2007-03-30 21:49:17]
po przeczytaniu waszych komentarzy,miałam zrezygnować z robienia tych kotlecików,ale po dłuższych przymiarkach zrobiłam.Są wspaniałe,wszystko dobrze poszło,niewiem co wy robicie,że wam się nie trzyma 'kupy',u mnie wszystko ładnie się trzymało.Dodam jeszcze,że marna ze mnie kucharka.
michalina [2007-03-20 14:26:55]
Zrobiłam, bo przepis był bardzo interesujący.Niestety nie zajrzałam do komentarzy. Namęczyłam się niemiłosiernie z tymi kotletami. Połamałam makaron dość drobno, niestety chyba niewystarczająco, bo przy formowaniu kotletów wszędzie wyłaziły nitki...w ogóle mi się nie sklejały więc dodałam bułki tartej a i tak prawie wszystko zamiast formować się zostawało mi na dłoniach. Jak dla mnie w miarę smaczne, ale nie warte stania tyle czasu przy garach...w tym czasie wolałabym zrobić np. kopytka. Dodam jeszcze że nie jestem początkującą kucharką. Jak również to, że wszystko wykonywałam krok po kroku wg. przepisu - jedynie bułka tarta była moim pomysłem.
Katarzyna [2007-03-19 09:23:20]
zauwazylam ze wielu z was nie chca sklejac sie kotlety wystarczy dodac bulki tartej i po sprawie pozniej oczywiscie jeszcze obtoczyc :) polecam:)
Ola [2007-03-13 13:24:17]
Kotleciki super;;;POLECAM
ASIA [2007-03-01 13:20:39]
kotlety rewelacyjne! jedyny minus to czas jaki nalezy poswiecic na sklejanie, kotlety kleja sie wolno i rozpadaja sie przed dodaniem bulki tartej. Jednak smak jest wart czasu! Sos zrobilam wg przepisu+ natka pietruszki. Narzeczonemu smakowalo. mnie rowniez :-)) Pozdrawiam i czekam na nowe przepisy.
Monika [2007-02-28 17:10:56]
do beabor bardzo ciekawy przepis tylko czy nie trzeba tam dodac jajka//
KAWA [2007-02-19 08:28:58]
ja już zjadłam, facet dojada :)) smaczne, szczególnie z takiej wiejskiej pachnącej szynki :) myślę, że pokrojenie jej było lepsze niż zmielenie, bo dało się ją zauważyć. Dodatkowo, dla początkujących - jak otworzycie szafkę i nie znajdziecie vegetty - nie wpadać w panikę. Dobre doprawienie pieprzem solą ziółeczkami i MAGGI was jako tako uratuje :) Dziękujemy Dorocie za przepis pozwalający zrobić coś z czegoś, co zwykle jest pod ręką. Oszczędziłaś nam jechanie do tesco 24/7 :)
sonia [2007-02-12 23:57:52]
przepis sssuper,szybki i tani!!! zrobiłaj jak w przepisie i wszystko wyszło ok nawet kotleciki się trzymały jak trzeba,zrobiłam kulke ,jedną strone otoczyłam w bułce tartej a na druga stronę nasypałam bułki i mi się nie rozleciały.pozdrawiam i polllecammmm!!!!! mniam mniam
iza [2007-02-11 15:13:02]
PYCHA PYCHA PYCHA według prierwszego przepisu, ale drugi raz już kombinowałam, oprócz cebuli dodałam ząbek czosnku i całość podałam z sosem czosnkowym, też pychotka, warto kombinować:)
Donia [2007-02-10 02:24:36]
Kotlety są całkiem niezłe.Mam tylko małą uwagę-do masy z szynki i makaronu oprócz jajka koniecznie należy stopniowo dosypać bułki tartej w takiej ilości która pozwoli na "zlepianie" i formowanie kotletów. kaya. kaya
kaya [2007-02-09 18:26:23]
Ważne jest aby makaron przeznaczony do kotletów "dobrze" połamać, im jest on krótszy tym lepiej formuje się z niego kotlety. Trzymam kciuki ;)
Dorota [2007-02-07 16:03:45]
Na początku należy dobrze uformować z farszu kulę, lekko ją ściskając - tak żeby wszystko razem się trzymało, potem należy ją lekko spłaszczyć nadając kształt kotleta. Taki kotlet należy położyć na bułce tartej, a następnie górę kotleta posypać bułką tarką - tak żeby panierując - kotlet był jak najmniej "dotykany" i później delikatnie przełożyć go na gorący tłuszcz. Ja proponuję zrobić tak, że na długiej prostokątnej tacce rozsypać bułkę tartą i na niej w odstępach kłaść uformowane kotlety - ok. 6 sztuk, później umyć ręce, i dopiero panierować te kotlety. Ważne jest to, aby dać się tym kotletą upiec - tzn. po wyłożeniu na olej nie należy ich "tykać" dopiero można je przesuwać jak już będą upieczone - w przeciwnym wypadku będą nam się rozlatywać na patelni.... no może te wskazówki trochę Wam pomogą. Powodzenia ;)
Dorota [2007-02-06 15:35:07]
Mnie niestety nie udało się z tej masy niczego uformować, a tym bardziej obtoczyć w bułce tartej, mimo że dodałam do niej dwa jajka. Uzyłam nitek, ale bardzo cienkich, może to jest przyczyną mojego niepowodzenia.
wanda [2007-02-05 15:54:03]
kurde..a mnie sie to nie trzyma "kupy",wszystko sie rozpadło na patelni..:-(( dlaczego???
samosia [2007-02-02 21:49:04]
Można zrobić bez cebuli.
Dorota [2007-02-01 14:58:14]
musi byc cebula?
suzi [2007-02-01 14:30:06]
ja mam lepszy przepis: 0,5 kg kapusty kiszonej ugotowanej , 0,5 kg mielonego mięsa, pół op. makaronu świderki połamanego i ugotowanego . Całośc wymieszac doprawić i formować kotleciki i piec na oleju , pycha
beabor7 [2007-01-30 14:13:15]
kotlety nawet smaczne ale po dodaniu 2 lyzek vegety do sosu jet strasznie slony az wykreca
arletka [2007-01-26 18:22:34]
Ja używałam szynki gotowanej.
Dorota [2007-01-25 09:32:27]
a szynka ma być surowa
miki [2007-01-24 22:44:03]
Wszystko idealnie tylko sos jest za słony, zamiast 2 łyżek vegety lepiej dać pół a potem do smaku posolić, pozdrawiam :)
Paweł [2007-01-24 15:30:42]
To bardzo się cieszę, że kotleciki smakowały, i dziękuję za świetny pomysł z pokrojeniem szynki. Ja te kotleciki robiłam już dwa razy i za każdym razem z podwójnej porcji ;) Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2007-01-23 12:42:50]
pokroilam drobno szynke i byly przepyszne!!!!jutro tez je zrobie bo kazdy chcial dokladke i nie starczylo:))))dziekuje Dorotko za fantastyczny przepis!
renie [2007-01-23 12:28:26]
:) Bardzo się cieszę, że smakowały. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-01-22 17:28:32]
Dorotko pyszne te kotleciki zrobiłam je i wszystkim smakowały.
Ciocia [2007-01-22 16:58:12]
Oczywiście, można drobno pokroić szynkę i też powinno być dobrze. Smacznego ;)
Dorota [2007-01-22 11:05:42]
a nie moge drobo pokroic szynki? bo nie mam maszynki do mielenia:( prosze o szybka odpowiedz, bo mam okropna ochote na te kotleciki:))
renia [2007-01-22 10:10:21]
W ostateczności można użyć makaronu "świderki", ale należałoby go połamać na mniejsze kawałki, tak aby później z powstałego farszu dało się łatwo formować kotlety. Dodam jeszcze, że te kotlety są dobre na ciepło i na zimno - np. do chlebka i polane ketchupem... mmm... paluszki lizać ;)
Dorota [2007-01-18 09:41:49]
mam zamiar zrobić te kotlety ale niewiem czy można dodać makaron świderki bo nie mam innego.
D0r0t@ [2007-01-17 19:48:58]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.