Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na klarowanym maśle. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na patelnię z cebulą, dodać szczyptę soli i pieprzu. Razem wymieszać i smażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Następnie ostudzić.
Do miski przełożyć mielone mięso, 2/3 ostudzonych pieczarek z patelni, bułkę tartą, obrany i zmiażdżony czosnek, surowe jajko, szczyptę mielonego kminku, oregano oraz majeranku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z farszu formować kulki, lekko je spłaszczyć i obtoczyć z każdej strony w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć z dwóch stron kotlety.
Z podanych składników wyjdzie około 15 kotletów.
Pozostałe pieczarki z patelni (1/3) przełożyć do rondelka, zalać bulionem i zagotować. Do szklanki wlać 2 łyżki zimnej wody, dodać mąkę pszenną, śmietanę i razem dokładnie wymieszać. Dodać 3 łyżki gorącego bulionu z garnka, wymieszać i całość wlać do gotujących się pieczarek. Całość ponownie wymieszać i zagotować. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Dodać szczyptę słodkiej papryki i ewentualnie sól lub pieprz do smaku.
Kotlety mielone podawać na ciepło polane sosem pieczarkowym. Można podawać np. z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami.
Smacznego.