Mięso mielone przełożyć do miski. Bułkę namoczyć w mleku, a następnie dokładnie odcisnąć. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Do miski z mięsem dodać bułkę, czosnek, surowe jajko, szczyptę majeranku, mielonego kminku, słodkiej papryki w proszku, soli, pieprzu oraz kaszę mannę. Całość razem wymieszać i wyrobić ręką. Z masy mięsnej formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelnię wlać olej, rozgrzać, wrzucić cebulę i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w plasterki i przełożyć do cebuli. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać i dusić w wodzie, którą puszczą pieczarki, a na koniec całość podsmażyć. Potem wlać 2 szklanki wody i zagotować. Do ½ szklanki wody dodać mąkę pszenną i dokładnie rozmieszać. Wlać do pieczarek i mieszając zagotować sos. Chwilkę pogotować, zdjąć z ognia i dodać szczyptę oregano. Do gorącego sosu włożyć kotlety mielone (wystarczy na 5-10 minut przed podaniem).
Podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką np. z kapusty pekińskiej lub pora.
Z podanych składników wyjdzie około 14 miękkich i smacznych kotletów.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.