Do miski wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli. Dodać mleko, wodę gazowaną, jajka, cukier waniliowy i kilka kropli aromatu waniliowego. Całość razem zmiksować mikserem.
Gotowe ciasto odstawić na około 15 minut (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Smażyć na dużej patelni do momentu, aż brzegi naleśników zaczną się wywijać, a następnie odwrócić i jeszcze chwilkę smażyć - do jasnożółtego koloru.
Usmażone naleśniki przekładać na duży talerz, układać jeden na drugim i nakryć czystą ściereczką, aby nie wystygły - do momentu, aż usmaży się ostatni ;)
Do miski przełożyć biały ser. Dodać śmietanę, cukier puder i cukier waniliowy. Całość razem wymieszać.
Na rozłożony naleśnik nakładać łyżką biały ser, rozsmarować i złożyć w kopertę. I tak postąpić z pozostałymi naleśnikami. Gotowe waniliowe naleśniki z serem ułożyć na talerzu i podać na stół.
Są idealne na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację :)
Smacznego.