Kruche ciasto, a na nim słodka mleczno-budyniowa masa z kawałkami soczystych brzoskwiń. Całość przed pieczeniem posypana jest płatkami migdałów - pycha :)
Ciasto pięknie się prezentuje na talerzu - ma złote barwy jesieni. Cudnie pachnie jak się piecze - po prostu kusi, kusi do zrobienia, a potem do jedzenia ;) Jest słodkie i uwielbiane przez dzieci. Czytaj więcej
Do mąki pszennej dodać margarynę, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Prostokątną formę o wymiarach 24 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć kruche ciasto, nakłuć widelcem i posmarować białkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut na złoty kolor w temperaturze 180 °C.
W tym czasie skondensowane słodzone mleko w puszce zmiksować ze śmietaną (krótko, tylko, żeby się połączyło). Dodać budyń waniliowy w proszku, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Jajka ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć z masą mleczną (masy nie należy długo miksować, bo zrobi się rzadka, a potem może wyjść zakalec).
Brzoskwinie pokroić w kostkę i dokładnie osączyć z soku. Następnie rozłożyć na podpieczonym cieście i zalać gotową masą mleczną. Wierzch posypać zrumienionymi płatkami migdałów (należy zrumienić je wcześniej na suchej patelni - trzeba często mieszać, bo szybko się przypalają).
Tak przygotowane ciasto włożyć ponownie do piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.