Przepisy Extra

Tort brzoskwiniowy z toffi

To przepyszne, warstwowe ciacho na każde świętowanie!

Znajdziemy w nim kilka słodziutkich i aromatycznych mas: słodką toffi z orzechami, puszystą śmietanową i soczystą brzoskwiniową... pycha! I to wszystko znajdziemy między biszkoptem a herbatnikami, a na koniec całość polewamy przepyszną i słodką polewą czekoladową - mniam :) Potem do lodówki na... odpoczynek ;)

To ciasto jest przepyszne, cudnie smakuje i super wygląda. Kawałek takiego ciacha od razu poprawia humor - gwarantowane! :) Czytaj więcej

Z tym ciastem nie ma żadnego problemu - zawsze się udaje. Do tego jest kolorowe, słodkie i pięknie pachnie. Smakuje wszystkim bez wyjątku! :)

Jest idealnym wypiekiem na każdą okazję - do zwykłej kawusi, jak i na urodzinowy, imieninowy czy świąteczny stół. Robi furorę na każdym przyjęciu!

Zachęcam do wypieku i życzę smacznego :)

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa toffi:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
¾ szklanki orzechów włoskich
Masa śmietankowa:
½ litra śmietanki 30%
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki żelatyny
Masa brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń (w syropie)
2 galaretki brzoskwiniowe (lub pomarańczowe)
Dodatkowo:
ok. 20 dag herbatników
10 dag czekolady gorzkiej
1/3 kostki masła
aromat migdałowy

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy. Piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.

Mleko w puszce gotować na małym ogniu przez 3 godziny w garnku z wodą (w trakcie gotowania należy dolewać wody do garnka). Mleko ostudzić, wyłożyć na upieczony biszkopt i rozsmarować łyżką. Orzechy włoskie zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać na toffi.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 gorącej wody i rozmieszać. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodać ostudzoną żelatynę i razem zmiksować. Gotową masę wyłożyć na toffi z orzechami i włożyć do lodówki na 15 minut.

Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w kostkę. Do soku dolać tyle zimnej wody, żeby w sumie było 3 szklanki. Sok z wodą zagotować, wsypać galaretki, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Do tężejącej galaretki dodać brzoskwinie, wymieszać i wylać na masę śmietankową.

Na galaretkę z brzoskwiniami wyłożyć herbatniki i całość włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Czekoladę połamać, dodać do niej masło i razem podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Na końcu dodać kilka kropel aromatu migdałowego i wymieszać. Ciepłą polewą polać ciasto, i gdy zastygnie włożyć do lodówki na około 12 godzin.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.