Kruche ciasto wraca do łask! Jest ono podstawą, na której można położyć różnego rodzaju masy owocowe, kremowe, serowe, galaretkowe i inne. I co najważniejsze kruche ciasto świetnie komponuje się z tymi masami, wywołując często niepowtarzalne wrażenia smakowe...
W zamieszczonym poniżej przepisie na słodki placek na kruchym cieście znajdują się dwie warstwy. Warstwa z masy owocowej ułożona na kruchym spodzie, wykonana jest z soczystych jabłek oraz aromatycznych czarnych jagód, które nadają jej charakterystyczną barwę. Warstwa orzechowa przykrywa owoce, stanowiąc górną część ciasta. Po przekrojeniu ukazuje się kolorowy przekładaniec. Ciasto naprawdę ładnie prezentuje się na stole! Czytaj więcej
Ten wypiek cukierniczy nie tylko jest urokliwy, ale ma również fantastyczny smak z dominującym i aromatycznym posmakiem czarnej borówki. Zachęcamy do wypróbowania tego słodkiego i nieskomplikowanego przepisu w domu. Sukces mamy tutaj murowany!
To ciasto w sam raz na lato i na upalne, wakacyjne dni. Śmiało można go przewozić, tutaj nic się nie roztopi.
To coś dobrego dla miłośników zdrowych, niebieskich kuleczek, a także to fajny i sprawdzony przepis na trochę inne jagodowe ciasto.
Zachęcamy do przetestowania i życzymy smacznego :)
Do miski wsypać mąkę pszenną i mąkę krupczatkę. Dodać masło, żółtka, śmietanę, rum i proszek do pieczenia. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na około 30 minut, a następnie rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.
Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać opłukane i osuszone jagody. Wsypać cukier i razem wymieszać. Smażyć razem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając aby, masa się nie przypaliła. Lekko ostudzoną masę wyłożyć na surowe kruche ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać pokrojone orzechy włoskie i delikatnie wymieszać. Masę orzechową wyłożyć na masę owocową. Wyrównać i ciasto ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.