Do miski dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę krupczatkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, miękką margarynę, żółtka i sok z cytryny Wszystko razem wymieszać, zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać ze skórki, opłukać, pokroić w dużą kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier trzcinowy, cynamon i kurkumę. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać kaszę mannę, a na sam koniec sok z cytryny i razem wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, olej i razem zmiksować.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć pełnoziarniste ciasto i nakłuć widelcem. Następnie wyłożyć masę jabłkową, a na nią piankę z białek. Wierzch ciasta posypać sezamem i włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.