Przepisy Extra

Kruche maślane ciasto z malinami i kokosową bezą

Składniki:

Kruche maślane ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
20 dag masła
Kokosowa beza:
5 białek
¾ szklanki cukru
20 dag wiórek kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat migdałowy
Dodatkowo:
1 ½ łyżki bułki tartej
50 dag malin

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodać żółtka i miękkie masło. Razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną, kilka kropli aromatu migdałowego i razem zmiksować.

Dno dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem. Włożyć do niej 2/3 ciasta i nakłuć widelcem. Potem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w temperaturze 170 °C. Następnie posypać ciasto bułką tartą, wyłożyć opłukane i osuszone maliny, potem kokosową bezę, a na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 170 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.