Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać miękką margarynę i żółtka. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 30 minut. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć w niej ciasto kruche i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.
Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Gruszki obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, przełożyć dynię i gruszki. Razem wymieszać i smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać cukier, cukier waniliowy i imbir. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w około ½ szklance zimnej wody i wlać do gotującej się masy dyniowo-gruszkowej. Zagotować, chwilkę pogotować i zdjąć z ognia.
Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, olej i razem zmiksować.
Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć masę dyniowo-gruszkową, potem bezę, a na wierzchu ciasta rozsypać pestki dyni. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 30 minut w temperaturze 170 °C.
Smacznego.