Przepisy Extra

Kurczak z kiełkami i ryżem brązowym

Składniki:

20 dag ryżu brązowego (2 woreczki)
25 dag filetu z kurczaka (1 pojedynczy filet)
1 łyżka oleju
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
gałka muszkatołowa
pieprz ziołowy
10 dag pora
15 dag kiełków na patelnię (STIR FRY)
cząber
zioła prowansalskie
majeranek
sól

Sposób wykonania:

Ryż brązowy ugotować w osolonej wodzie, według przepisu podanego na opakowaniu i osączyć z wody.

Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelnię przelać olej i rozgrzać. Kurczaka oprószyć słodką i ostrą papryką w proszku, gałką muszkatołową i pieprzem ziołowym. Dokładnie wymieszać, przełożyć na rozgrzany tłuszcz i lekko zrumienić.

Por opłukać, osuszyć i pokroić w półplasterki. Przełożyć do kurczaka, wymieszać i chwilkę razem podsmażyć. Następnie przełożyć kiełki z opakowania (tj. kiełki cieciorki, fasoli Mung i soczewicy), całość razem wymieszać i smażyć jeszcze razem na małym ogniu przez około 5 minut.

Na koniec dodać szczyptę cząbru, ziół prowansalskich, majeranku i soli do smaku. Przełożyć ryż brązowy i całość dokładnie wymieszać.

Gorące danie z patelni rozłożyć na talerze i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.