Pyszne danie obiadowe, do tego łatwe i szybkie do przygotowania. Ryż + kurczak + warzywa = smakują wszystkim, i rodzicom i co ważne - także dzieciom :) Tej potrawy wychodzi bardzo dużo, i na pierwszy rzut oka myślimy, że dobrze, bo wystarczy nam na dwa obiady, ale... danie to jest tak pyszne, że na jednej dokładne się nie kończy ;) I niestety na drugi dzień trzeba gotować coś nowego ;)
Filet z kurczaka opłukać i pokroić w kostkę. Oprószyć słodką, ostrą papryką w proszku, solą czosnkową i pieprzem ziołowym. Wymieszać, przełożyć na rozgrzany olej i zrumienić. Następnie dodać mrożone warzywa (np. warzywa na patelnię), wlać 1 szklankę wody i dusić pod przykryciem przez około 10 minut na małym ogniu.
Ryż opłukać, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie przełożyć do kurczaka i warzyw. Dodać szczyptę ziół prowansalskich, estragonu i majeranku. Całość razem dokładnie wymieszać i podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.
Uwaga: Tej potrawy wychodzi bardzo dużo, i na pierwszy rzut oka myślimy, że dobrze, bo wystarczy nam na dwa obiady, ale... danie to jest tak pyszne, że na jednej dokładne się nie kończy ;) I niestety na drugi dzień trzeba gotować coś nowego ;)
Smacznego.