Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć kurczaka i zrumienić. Obie cebule obrać, pokroić w piórka, dodać do kurczaka i razem podsmażyć. Czerwoną paprykę przekroić, oczyścić, opłukać, pokroić w paski i dodać do cebuli z kurczakiem. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w plasterki i przełożyć na patelnię. Dodać szczyptę soli prowansalskiej, kolorowego pieprzu i wymieszać. Całość razem dusić w wodzie, którą puszczą pieczarki, a jak woda wyparuje, jeszcze chwilkę podsmażyć.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na patelni. Następnie dodać obrany i pokrojony w małą kosteczkę czosnek, szczyptę przyprawy do gyrosa, ostrej papryki w proszku i ziół prowansalskich. Całość razem wymieszać i podsmażyć jeszcze przez około 5 minut. Na koniec dodać opłukaną, drobno pokrojoną zieloną pietruszkę i razem wymieszać.
Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji. To smaczne i szybkie danie z patelni.
Smacznego wakacyjnego obiadku! :)