Przepisy Extra

Łatwy i puszysty sernik na Wielkanoc

Sernik! Kto z nas potrafi sobie wyobrazić Święta bez tego pysznego ciasta? To chyba najbardziej popularny wypiek na wielkanocnym stole :) To już taka nasza słodka tradycja!

Prezentowany sernik jest prosty, szybki do wykonania i zawsze się udaje. Ma on w sobie mnóstwo słodkich bakalii, które nadają mu wyjątkowego smaku i aromatu.

Jest to przepis na sernik bez spodu, czyli nie mamy tu już dodatkowej "zabawy" przy zagniataniu ciasta. Tylko przygotowujemy samą serową masę i już do piekarnika, a po ostudzeniu szybka dekoracja i nasz sernik gotowy. Czytaj więcej

Jest to jeden z najprostszych i zarazem najlepszych przepisów na sernik :) Warto go upiec dzień wcześniej, aby poleżakował sobie w lodówce jeden dzień, wtedy będzie smakował wyjątkowo :)

Smacznego.

Składniki:

Masa serowa:
1 kg twarogu (tłustego)
8 jajek
20 dag masła
1 1/2 szklanki cukru
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dag rodzynek
5 dag suszonych moreli
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
aromat waniliowy
Polewa czekoladowa:
10 dag gorzkiej czekolady
4 łyżki śmietanki 30%
Do dekoracji:
płatki migdałów
suszone morele

Sposób wykonania:

Miękkie masło zmiksować z ½ szklanki cukru, dalej miksując dodawać po jednym żółtku i po łyżce zmielonego twarogu. Następnie dodać bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, rodzynki, pokrojone w kostkę morele, kandyzowaną skórkę pomarańczową i kilka kropli aromatu waniliowego. Na koniec dodać ubite białka – ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać 1 szklankę cukru i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.

Dużą tortownicę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wyłożyć masę serową. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55 minut w temperaturze 180 °C.

Gorzką czekoladę połamać na kawałki, dodać słodką śmietankę – razem podgrzać i wymieszać. Letnią polewą czekoladową polać ostudzony sernik. Udekorować go dowolnie płatkami migdałów i suszonymi morelami.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.