Sernik! Kto z nas potrafi sobie wyobrazić Święta bez tego pysznego ciasta? To chyba najbardziej popularny wypiek na wielkanocnym stole :) To już taka nasza słodka tradycja!
Prezentowany sernik jest prosty, szybki do wykonania i zawsze się udaje. Ma on w sobie mnóstwo słodkich bakalii, które nadają mu wyjątkowego smaku i aromatu.
Jest to przepis na sernik bez spodu, czyli nie mamy tu już dodatkowej "zabawy" przy zagniataniu ciasta. Tylko przygotowujemy samą serową masę i już do piekarnika, a po ostudzeniu szybka dekoracja i nasz sernik gotowy. Czytaj więcej
Jest to jeden z najprostszych i zarazem najlepszych przepisów na sernik :) Warto go upiec dzień wcześniej, aby poleżakował sobie w lodówce jeden dzień, wtedy będzie smakował wyjątkowo :)
Smacznego.
Miękkie masło zmiksować z ½ szklanki cukru, dalej miksując dodawać po jednym żółtku i po łyżce zmielonego twarogu. Następnie dodać bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, rodzynki, pokrojone w kostkę morele, kandyzowaną skórkę pomarańczową i kilka kropli aromatu waniliowego. Na koniec dodać ubite białka – ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać 1 szklankę cukru i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.
Dużą tortownicę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wyłożyć masę serową. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55 minut w temperaturze 180 °C.
Gorzką czekoladę połamać na kawałki, dodać słodką śmietankę – razem podgrzać i wymieszać. Letnią polewą czekoladową polać ostudzony sernik. Udekorować go dowolnie płatkami migdałów i suszonymi morelami.
Smacznego.