Sałatka jarzynowa z dodatkiem wędzonego kurczaka to smaczna, pożywna i zdrowa potrawa, którą można podać jako samodzielną potrawę lub jako przystawkę do dań głównych.
Ta sałatka charakteryzuje się wyrazistym smakiem, dzięki temu, że zawiera wędzone mięso z kurczaka oraz przyprawy: czosnek, paprykę i majeranek.
Sałatka jest łatwa do wykonania i może być szybko przygotowana w przypadku wizyty niespodziewanych gości. Ułożona w szklanej, przezroczystej misie ładnie się prezentuje, stanowiąc jego chwilową ozdobę, bowiem szybko znika. Czytaj więcej
Ta sałatka jest także idealna jako sałatka do potrawa z grilla. Serwowana na świeżym powietrzu smakuje wręcz wybornie...
Polecamy!
Zieloną sałatę opłukać i porwać na kawałki. Wędzone udka kurczaka oczyścić ze skóry, kości, tłuszczu i pokroić w kostkę. Zielone ogórki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w półplasterki. Por opłukać i pokropić w półplasterki. Kukurydzę osączyć z zalewy. Czosnek obrać i pokroić w kostkę.
Do dużej miski przełożyć zieloną sałatę, czosnek, oliwę z oliwy, połowę rzeżuchy i razem wymieszać.
Do drugiej miski przełożyć wędzonego kurczaka, zielonego ogórka, por i kukurydzę. Dodać szczyptę czosnku niedźwiedziego, słodkiej papryki w proszku i majeranku. Przyprawić do smaku solą ziołową, pieprzem kolorowym i razem wymieszać.
Następnie zieloną sałatę i kolorowe warzywa razem połączyć i całość razem wymieszać. Wierzch sałatki posypać pozostałą rzeżuchą.
Smacznego.