Taka kolorowa sałatka z jarzyn z dodatkiem sera mozzarella oraz przypraw do doskonały dodatek do mięsnych potraw z grilla oraz przystawka do dań obiadowych, przygotowanych w tradycyjnej kuchni.
Sałatka składa się z dwóch części, które po połączeniu stanowią zdrowe i smaczne danie.
Warzywa po przygotowaniu i rozdrobnieniu oraz dodaniu białego sera mozzarella, tworzą jeden z elementów tej pysznej sałatki. Drugą częścią potrawy jest sos z oliwy z oliwek, z dodatkiem czosnku, soku z cytryny oraz przypraw. I to właśnie ten sos nadaje sałatce wyrazistego charakteru. Czytaj więcej
To fajny pomysł na lekką, wiosenną i letnią sałatkę, i to coś dobrego dla dbających o linię!
Zachęcamy do wykonania tej sałatki i życzymy smacznego :)
Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Mozzarellę wyciągnąć z zalewy i pokroić w kostkę. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Zielony ogórek opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę (w skórce).
Do dużej miski przełożyć zieloną sałatę, mozzarellę, czerwoną paprykę, zielonego ogórka i szczyptę oregano. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Czosnek obrać, zmiażdżyć i przełożyć do miseczki. Dodać oliwę z oliwek, kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz. Składniki sosu razem dokładnie rozmieszać i wlać do sałatki. Całość ponownie razem wymieszać i odstawić na około 15 minut.
Sałatkę można podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako dodatek do potraw z grilla.
Smacznego.