Przepisy Extra

Sałatka z zielonej sałaty i mozzarelli

Taka kolorowa sałatka z jarzyn z dodatkiem sera mozzarella oraz przypraw do doskonały dodatek do mięsnych potraw z grilla oraz przystawka do dań obiadowych, przygotowanych w tradycyjnej kuchni.

Sałatka składa się z dwóch części, które po połączeniu stanowią zdrowe i smaczne danie.

Warzywa po przygotowaniu i rozdrobnieniu oraz dodaniu białego sera mozzarella, tworzą jeden z elementów tej pysznej sałatki. Drugą częścią potrawy jest sos z oliwy z oliwek, z dodatkiem czosnku, soku z cytryny oraz przypraw. I to właśnie ten sos nadaje sałatce wyrazistego charakteru. Czytaj więcej

To fajny pomysł na lekką, wiosenną i letnią sałatkę, i to coś dobrego dla dbających o linię!

Zachęcamy do wykonania tej sałatki i życzymy smacznego :)

Składniki:

15 dag zielonej sałaty (1/2 główki)
125 gram mozzarelli
25 dag czerwonej papryki (1 sztuka)
25 dag zielonego ogórka (1 długi)
oregano
Sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
kilka kropel soku z cytryny
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Mozzarellę wyciągnąć z zalewy i pokroić w kostkę. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Zielony ogórek opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę (w skórce).

Do dużej miski przełożyć zieloną sałatę, mozzarellę, czerwoną paprykę, zielonego ogórka i szczyptę oregano. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Czosnek obrać, zmiażdżyć i przełożyć do miseczki. Dodać oliwę z oliwek, kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz. Składniki sosu razem dokładnie rozmieszać i wlać do sałatki. Całość ponownie razem wymieszać i odstawić na około 15 minut.

Sałatkę można podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako dodatek do potraw z grilla.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dzięki :)
Dorota [2014-01-19 00:06:58]
To bardzo się cieszę :)
Dorota [2013-12-28 19:42:00]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.