Masło przełożyć do garnka i roztopić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i zrumienić. Świeży zielony groszek wyłuskać ze strąków, opłukać i przełożyć do cebuli. Ziemniaki i seler obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Całość razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć.
Następnie wlać wodę, dodać listek laurowy, opłukane i drobno pokrojone listki lubczyku, szczyptę jarzynki, kolorowego pieprzu i soli. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut.
Koperek i natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić. Na koniec dodać do zupy i razem wymieszać. Podawać na gorąco, ale letnia zupka w upalne dni też jest dobra.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.