Prezentowana na stronie zupa to bardzo fajny, szybki i sprawdzony sposób na pierwsze danie obiadowe :)
Podany przepis jest wręcz błyskawiczny do przygotowania. Warzywa te długo się nie gotują, dzięki temu zachowują swoje cenne witaminki i jest co ugryźć ;)
Po przyjściu z pracy można ją przygotować w zaledwie 20-25 minut. Jest ona więc fajnym rozwiązaniem dla zapracowanych.
Można ją gotować w każdym sezonie. Latem natomiast smakuje najlepiej, bo jest przygotowana ze świeżych i jędrnych warzyw!
Jest ona pyszna, biała, lekka oraz pożywna. Zawiera bardzo zdrową cebulę... Czytaj więcej
Przez cebulę każdy z nas płakał pewnie nieraz, ale nie powinniśmy tego żałować, bo te łzy to przecież samo zdrowie ;) Jak wiadomo cebula jest silnym antybiotykiem, posiada właściwości przeciwcukrzycowe, zapobiega zakrzepom, nadciśnieniu, a także obniża poziom cholesterolu. Do tego ma niewiele kalorii i jest dobrym źródłem witaminy A, witaminy C oraz licznych flawonoidów.
Myślę, że Was do tej zupki przekonałam :)
Noooo, to teraz powodzenia życzę i smacznego!
Do garnka wlać wodę, dodać listek laurowy, szczyptę jarzynki (suszonych warzyw, mogą być z dodatkiem soli, i najlepiej bez glutaminianu sodu) i zagotować.
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do gotującej się wody dodać ziemianki i marchewkę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Kalafiora podzielić na małe różyczki i opłukać. Dodać do zupy i gotować razem przez około 5 minut. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować jeszcze razem przez około 5 minut.
Zdjąć z ognia, dodać śmietankę, szczyptę pieprzu i majeranku rozgniecionego w palcach. Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Na koniec dodać do zupy i razem wymieszać.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.