Przepisy Extra

Zupa kalafiorowa ze zdrową nutką cebuli

Prezentowana na stronie zupa to bardzo fajny, szybki i sprawdzony sposób na pierwsze danie obiadowe :)

Podany przepis jest wręcz błyskawiczny do przygotowania. Warzywa te długo się nie gotują, dzięki temu zachowują swoje cenne witaminki i jest co ugryźć ;)

Po przyjściu z pracy można ją przygotować w zaledwie 20-25 minut. Jest ona więc fajnym rozwiązaniem dla zapracowanych.

Można ją gotować w każdym sezonie. Latem natomiast smakuje najlepiej, bo jest przygotowana ze świeżych i jędrnych warzyw!

Jest ona pyszna, biała, lekka oraz pożywna. Zawiera bardzo zdrową cebulę... Czytaj więcej

Przez cebulę każdy z nas płakał pewnie nieraz, ale nie powinniśmy tego żałować, bo te łzy to przecież samo zdrowie ;) Jak wiadomo cebula jest silnym antybiotykiem, posiada właściwości przeciwcukrzycowe, zapobiega zakrzepom, nadciśnieniu, a także obniża poziom cholesterolu. Do tego ma niewiele kalorii i jest dobrym źródłem witaminy A, witaminy C oraz licznych flawonoidów.

Myślę, że Was do tej zupki przekonałam :)

Noooo, to teraz powodzenia życzę i smacznego!

Składniki:

1 ½ litra wody
1 liść laurowy
20 dag ziemniaków (waga po obraniu)
5 dag marchwi (waga po obraniu)
30 dag kalafiora
10 dag cebuli
jarzynka
2 łyżki śmietanki 30%
pieprz
sól
majeranek
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Do garnka wlać wodę, dodać listek laurowy, szczyptę jarzynki (suszonych warzyw, mogą być z dodatkiem soli, i najlepiej bez glutaminianu sodu) i zagotować.

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do gotującej się wody dodać ziemianki i marchewkę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Kalafiora podzielić na małe różyczki i opłukać. Dodać do zupy i gotować razem przez około 5 minut. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować jeszcze razem przez około 5 minut.

Zdjąć z ognia, dodać śmietankę, szczyptę pieprzu i majeranku rozgniecionego w palcach. Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Na koniec dodać do zupy i razem wymieszać.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.