Przepyszna, tania i szybka do zrobienia zupka z dodatkiem ziemniaków, pora, czosnku, wody z kiszonych ogórów, która ciągle nam zostaje... ;)
Serwujemy ją z keksem śmietany i zrumienionego na suchej patelni słonecznika - całość smakuje i prezentuje się super! Czytaj więcej
Są takie dni, kiedy nie mamy pomysłu na obiad, bądź wszystko nam się już znudziło i przejadło... A taka zupka jest trochę nietypowa, ale i smaczna, bo te najprostsze zupy są chyba najlepsze ;)
Zachęcam do spróbowania i życzę smacznego :)
Por opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka przełożyć olej i rozgrzać. Wrzucić por i zeszklić. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do pora i chwilkę razem smażyć. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, również pokroić w kostkę, przełożyć do pora i chwilkę podsmażyć.
Następnie wlać wodę, dodać gałązki lubczyku, listek laurowy, Vegetę, szczyptę soli i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec wlać wodę z ogórków kiszonych, zagotować i zdjąć z ognia.
Z garnka wyciągnąć gałązki lubczyku, listek laurowy i całość razem zmiksować na gładką masę blenderem. Dodać szczyptę rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki, majeranku i całość razem wymieszać.
Słonecznik zrumienić na suchej patelni.
Gorącą zupę rozlać na talerze, dodać łyżkę śmietany i posypać zrumienionym słonecznikiem oraz szczyptą majeranku.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.