Przepisy Extra

Lekka zupka z cukinią

Składniki:

30 dag ziemniaków
1 litr wody
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka czarnego pieprzu
5 dag wędzonej słoniny
10 dag wędzonego boczku
10 dag cebuli
30 dag cukinii (waga po obraniu)
15 dag pomidorów
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka koperku
majeranek
bazylia
sól morska
pieprz kolorowy

Sposób wykonania:

Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Całość zagotować i wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.

Wędzoną słoninę i boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i razem podsmażyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i chwilkę razem smażyć. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, wymieszać i smażyć. Pomidora umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę lub zmiażdżyć. Pomidora i czosnek przełożyć na patelnię, razem wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty.

Następnie całą zawartość patelni przełożyć do garnka z ziemniakami. Razem wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.

Zdjąć z ognia, dodać pokrojony koperek, szczyptę majeranku i bazylii. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Zarzucajka
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.