Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Całość zagotować i wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
Wędzoną słoninę i boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i razem podsmażyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i chwilkę razem smażyć. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, wymieszać i smażyć. Pomidora umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę lub zmiażdżyć. Pomidora i czosnek przełożyć na patelnię, razem wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty.
Następnie całą zawartość patelni przełożyć do garnka z ziemniakami. Razem wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
Zdjąć z ognia, dodać pokrojony koperek, szczyptę majeranku i bazylii. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.
Smacznego.