Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do cebuli i razem smażyć. Czosnek obrać, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cukinii. Razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Zielony groszek opłukać i przełożyć do cukinii. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cukinii. Pomidory opłukać, naciąć ostrym nożem skórkę, sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić w kostkę i również przełożyć do cukinii. Zalać wodą, dodać ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz liście laurowe. Całość razem wymieszać i gotować na małym ogniu do miękkości (około 60 minut).
Następnie zdjąć z ognia dodać śmietankę, szczyptę bazylii, majeranku oraz opłukaną i pokrojoną natkę zielonej pietruszki. Na koniec przyprawić zupę do smaku solą ziołową i przyprawą w płynie Maggi. Podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.