Przepisy Extra

Owocowy torcik z masą budyniową i śmietankową

Składniki:

Biszkopt:
6 białek
sól
6 łyżek cukru
3 żółtka
5 łyżek mąki orkiszowej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Pomarańczowy poncz:
4 łyżki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
1 łyżka wody (przegotowanej, letniej)
Bananowa masa:
30 dag bananów (waga po obraniu)
2 łyżki soku z cytryny
Masa budyniowa:
500 ml mleka
250 ml śmietanki 30%
½ szklanki cukru
3 żółtka
2 budynie śmietankowe
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżki mąki pszennej
Masa śmietankowa:
500 ml śmietanki 30%
40 dag jogurtu naturalnego (1 duży kubek)
6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
sok z cytryny
2 ½ łyżeczki żelatyny
5 łyżek wody
Do dekoracji:
5 łyżek wiórek kokosowych
dekoracyjne kwiatki i listki z opłatka

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę orkiszową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie razem wymieszać i przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i nasączyć pomarańczowym ponczem (sok z pomarańczy wymieszać z wodą).

Do garnka wlać połowę mleka, całą słodką śmietankę, wsypać cukier i zagotować, a do pozostałego mleka dodać żółtka, budynie śmietankowe w proszku, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i razem wymieszać. Następnie wlać do gotującego się słodkiego mleka ze śmietanką i ugotować budyń.

Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki, polać sokiem z cytryny i delikatnie wymieszać. Następnie plasterki bananów rozłożyć na biszkopcie, a na nie wyłożyć gorącą masę budyniową i odłożyć do ostudzenia.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić. Do ubitej dodać jogurt naturalny, cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Dodać kilka kropel soku z cytryny i wymieszać. Na koniec wlać letnią żelatynę, całość razem zmiksować, a następnie wyłożyć na masę budyniową. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i ciasto schłodzić w lodówce. Przed podaniem na stół ciasto udekorować kolorowymi kwiatkami i listkami z opłatka.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.