Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę oleju, przełożyć łopatkę wieprzową i obsmażyć. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa razem z kolejną łyżką oleju. Wymieszać i chwilę razem smażyć. Por opłukać, pokroić w półplasterki, dodać do mięsa, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Suszone morele pokroić w paski i razem z listkiem laurowym przełożyć do mięsa. Wlać około 750 ml wody i dusić na małym ogniu przez około 60 minut.
Następnie w ½ szklance zimnej wody rozmieszać dokładnie mąkę ziemniaczaną, wlać do gulaszu i razem zagotować. Zdjąć z ognia, dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, curry, kurkumy, tymianku oraz rozgniecionego w palcach majeranku. Na koniec dodać kilka kropli przyprawy w płynie Maggi oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowy gulasz podawać np. z ryżem i dowolnymi dodatkami, np. kiszoną czerwoną kapustką.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.