Przepisy Extra

Gulasz wieprzowy z dynią i papryką

Składniki:

4 łyżki oleju
50 dag łopatki wieprzowej
1 liść laurowy
15 dag cebuli
25 dag czerwonej papryki
50 dag dyni (waga po obraniu)
2 ząbki czosnku
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
gałka muszkatołowa
imbir
kurkuma
oregano
majeranek
pieprz biały
sól
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pęczek zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Do garnka wlać 2 łyżki oleju, przełożyć mięso i zrumienić. Następnie wlać 1 litr wody, dodać listek laurowy i dusić do miękkości mięsa (przez około 90 minut) na małym ogniu pod przykryciem.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać kolejne 2 łyżki oleju, przełożyć cebulę i zeszklić. Czerwoną paprykę oczyścić z nasion, opłukać, pokroić w paski i dodać do cebuli. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do cebuli. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu do miękkości. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w kosteczkę czosnek.

Do mięsa przełożyć cebulę z dynią i papryką. Dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, imbiru, kurkumy, oregano i majeranku. Całość przyprawić do smaku pieprzem białym, solą i zagotować. W ½ szklance wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną, wlać do gotującego się gulaszu i zagotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać pokrojoną natkę zielonej pietruszki.

Gulasz podawać z ryżem, ogórkami kiszonymi lub z surówką z kapusty pekińskiej.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.