Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Do garnka wlać 2 łyżki oleju, przełożyć mięso i zrumienić. Następnie wlać 1 litr wody, dodać listek laurowy i dusić do miękkości mięsa (przez około 90 minut) na małym ogniu pod przykryciem.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać kolejne 2 łyżki oleju, przełożyć cebulę i zeszklić. Czerwoną paprykę oczyścić z nasion, opłukać, pokroić w paski i dodać do cebuli. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do cebuli. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu do miękkości. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w kosteczkę czosnek.
Do mięsa przełożyć cebulę z dynią i papryką. Dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, imbiru, kurkumy, oregano i majeranku. Całość przyprawić do smaku pieprzem białym, solą i zagotować. W ½ szklance wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną, wlać do gotującego się gulaszu i zagotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać pokrojoną natkę zielonej pietruszki.
Gulasz podawać z ryżem, ogórkami kiszonymi lub z surówką z kapusty pekińskiej.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.