To fajny pomysł na smaczne i dosyć szybkie mięsne danie obiadowe. Potrzebujemy tutaj tylko chudą łopatkę wieprzową, czosnek, por, przyprawy oraz wodę...
I zabieramy się do pracy: łopatkę kroimy w dużą kostkę, obsypujemy przyprawami i obsmażamy. Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania, na mięso dajemy pokrojony w kostkę czosnek oraz pokrojony w plasterki por. Jeszcze kilka aromatycznych przypraw, potem całość zalewamy wodą i zapiekamy... w tym czasie można pozmywać zabrudzone naczynia ;) i przygotować ziemniaczki, ryż lub kaszę do naszego mięska oraz pełną miskę pysznej i zdrowej surówki. I obiad będzie pierwsza klasa!
To lekkie danie mięsne, w którym nie ma za dużo tłuszczu, ani kalorycznej mąki, zasmażki, sosu czy śmietany. Zatem śmiało mogą się na to danie skusić osoby dbające o zdrowie swoje i rodzinki oraz osoby dbające o linię :) A teraz wiosna to osób dbających o linię przybywa ;) Czytaj więcej
Taka forma przygotowania łopatki to coś nowego na obiad niż bitki i pieczeń... I to coś dobrego bez dużego nakładu pracy.
Łopatka z porem i czosnkiem smakuje wyśmienicie. Jest w formie małych kawałków, zatem jest podzielna. Można ją serwować z różnymi dodatkami: ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem i do tego oczywiście porcja zdrowej surówki - to już obowiązkowo! :)
Smacznego :)
Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Obsypać szczyptą papryki wędzonej w proszku, cząbru, mielonego kminku, pieprzu ziołowego i soli. Całość razem wymieszać i obsmażyć na smalcu. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Posypać solą i zmiażdżyć widelcem. Por opłukać i pokroić w krążki.
Na dno naczynia do zapiekania (można posmarować go 1 łyżką smalcu, ale nie jest to konieczne) wyłożyć kawałki łopatki, potem czosnek i na koniec por. Dodać listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Całość zalać wodą, przykryć pokrywką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez około 80 minut w temperaturze 175 °C.
Podawać na gorąco z np. z ryżem i dowolną surówką np. z kapusty pekińskiej.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.