Łopatkę wieprzową opłukać i pokroić w około 1 cm plastry. Obsypać curry, szczyptą pieprzu ziołowego, mielonego kminku, ostrej papryki w proszku i soli. W rondlu rozgrzać smalec, przełożyć krążki mięsa i obsmażyć.
Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w pół krążki, przełożyć do mięsa, razem wymieszać i dalej smażyć. Gdy cebula się zrumieni, wlać wodę, dodać listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut.
Następnie zdjąć z ognia, dodać śmietanę, kilka kropli sosu sojowego oraz szczyptę tymianku i majeranku. Całość razem wymieszać i podawać na gorąco z ziemniakami, ryżem lub kaszą, plus dowolny dodatek obiadowy.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.