Wędzony boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i lekko zrumienić na małym ogniu. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Dodać do boczku, razem wymieszać i chwilkę razem smażyć. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Dodać do boczku z cebulą, oprószyć szczyptą soli i kolorowego pieprzu. Wymieszać i smażyć do miękkości.
Do śmietany dodać jajko i zmiksować razem. Następnie wlać do pieczarek z boczkiem. Dodać szczyptę ostrej papryki w proszku i ziół prowansalskich. Całość razem wymieszać i zagotować na małym ogniu.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozłożyć na talerzach. Na makaron wyłożyć boczek z pieczarkami w sosie i posypać pokrojoną zieloną cebulką.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.